Світ
8 лютого 2016
У Швеції постраждалим після вакцинації платитимуть компенсацію у 10 мільйонів крон
Препарат, що використовувався під час масової вакцинації від свинячого грипу, дав побічні ефекти.
news-image

10 мільйонів крон (приблизно 1 млн 200 доларів США) на людину становить компенсація, яку держава, спільно з касою фармацевтичного страхування буде виплачувати людям, хворим важким хронічним захворюванням - нарколепсією (хвороба Желіно) у зв'язку зі зробленими ним вакцинаціями препаратом Pandemrix, передає «Є!» із посиланням на Радіо Швеція.

Починаючи з 2009 року, коли Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію так званого свинячого грипу, в Швеції стала проводитися масова вакцинація населення препаратом Pandemrix. Згодом з'ясувалося, що одним з побічних ефектів цього препарату є розвиток нарколепсії, переважно у дітей і підлітків.
У Швеції зареєстровано 450 таких випадків.
Якщо раніше пропонувалося виплачувати компенсації тільки особам, яким на момент вакцинації не виповнилося 20 років, нині вирішено зняти ці вікові обмеження.
Крім того, вся особиста інформація пов'язана з цією хворобою і її економічними аспектами буде охоплена підвищеною секретністю.
Компенсацію отримуватимуть також ті з хворих нарколепсією, у яких зв'язок між розвитком захворювання і вакцинацією не доведений.

Читайте також: У Польщі розпочався тиждень молитов за тверезість народу