Світ
8 лютого 2016
У Фінляндії почали пекти Масничні булочки - предмет суперечок, обожнювання і причина трагічної загибелі монарха
У Північних країнах на Масляну замість млинців прийнято їсти здобні булки з вершками.
news-image

У Фінляндії розпочалася Масляна, вона ж Laskiainen, у звязку із чим фінське видання Yle надрукувало матеріал, присвячений однієї з найпопулярніших страв під час свята - масничних булочок із вершками, передає «Є!».

Якщо в країнах східної Європи на масляний тиждень прийнято їсти млинці, то в Фінляндії існує традиція випікання і поїдання здобних масничних булок з вершками, що прийшла в Суомі зі Швеції.

Фіни досі ламають списи на тему того, який варіант начинки для цих булок найправильніший: варення або марципанова маса.

У Швеції булки з марципаном, вони ж - семла, було прийнято їсти на Масляну вже у 18-му столітті. За легендою, їх придумав учень кондитера, якого пообіцяли висікти, якщо він не спече здобу, яка перевершить за смаком всю випічку в королівстві. Наляканий поварчук придумав видалити серединку у здобної булочки з кардамоном і покласти всередину марципан, рясно прикрасивши цю комбінацію збитими вершками. Рецепт припав до душі як кондитеру, так і його клієнтам.

Репутація цієї випічки, однак, сильно постраждала після того, як шведський король Адольф Фрідріх помер на Масляну від апоплексичного удару, що трапився після того, як його королівська величність зволили з'їсти цілих 14 масничних булок, які були його улюбленими ласощами.

Втім, пізніше шведи зійшлися на думці, що на королевські проблеми зі шлунком могло злегка вплинути і те, що перед десертом король поїв кислої капусти, дичини з ріпою, лобстера, ікри, копченої салаки, а після запив все це шампанським. Можна припустити, виходячи з кількості спожитих булочок, що розміри страв теж були королівськими.

Втім, смерть монарха не вплинула на популярність булок серед простого народу. У Фінляндії традиційну марципанову начинку через її дорожнечу придумали замінювати на варення, однак знавці дотримуються думки, що справжні масничні булки ніяким "плебейським" варенням начиняти не можна.

Експериментатори від кондитерського мистецтва в суперечках з приводу автентичності начинки не беруть участь, а винаходять нові способи зробити булку ще смачнішою. Останній писк кулінарної моди - начинка з шоколадної пасти «нутелла».

У фінські традиції святкування Масляни крім випікання і поїдання булок входять ще й обов'язкові катання на санках. Раніше, спускаючись з гірки на санчатах, дітлахи в усі горло кричали: «Як їдуть полози, так нехай і льон росте!» Вважалося, що чим далі поїдуть санки на Масляну, тим вище витягнуться стебла льону до осені.

Все ж таки не булками єдиними живе людина, а ще й ... гороховим супом, який також є невід'ємною частиною фінської Масляної.

Чим саме ласувати - супом, булками, або і тим і іншим - кожен вибирає сам. Однак напередодні Великого посту, який починається відразу після Масляни, доречно згадати про таку християнську чесноту, як поміркованість - приклад Адольфа Фрідріха ясно говорить, що іноді вона буває дуже корисна.

Читайте також: У Фінляндії обрушився 50-метровий крижаний міст, так і не ставши рекордсменом