Учені відкрили «двійник» Землі в сузір'ї Овна
Існування незвично великої твердої планети доведено вченими Корнелльського університету.
news-image

Велика планета в сузір'ї Овна, існування якої вчені підтвердили вже давно, не є газовим міні-Нептуном, як було прийнято вважати, а являє собою тверде тіло. Про це з посиланням на доповідь астрономів з Корнельського університету пише The Science Explorer, передає «Є!».

Теорію про те, що екзопланети, радіус яких більше земного в 1,6 рази, повинні бути міні-Нептун, поставили під сумнів астрофізик Нестор Еспіноза і колеги по дослідницькій групі університету Чилі в Сантьяго. Вчені, перевіряючи зібрані телескопом Кеплер і спектрографом HARPS дані, з'ясували, що у сонцеподібної зірки BD + 20 594, яка розташована в 500 світлових роках від Землі, повинна бути планета, причому не газова.

В результаті обчислень стало відомо, що діаметр землеподобной планета повинна мати приблизно в два рази більше діаметра нашої планети, а її маса - в 16 разів. З огляду на ці дані, легко розрахувати, що щільність об'єкта BD + 20594b становить близько 7,9 грама на кубічний сантиметр (середня щільність Землі - 5,5 г / куб.см). Таким чином, знайдена планета не може бути ні міні-Нептуном, ні іншим типом газового гіганта, ні навіть планетою-океаном.

Якщо вірити обчисленнями астрономів, то у BD + 20594b немає атмосфери, тобто немає і звичних землянам типів життя.

Читайте також: Виявлено найближчу до Землі планету, яку можна досліджувати