Війна
9 лютого 2016
Офіцерів російської армії затримали на кордоні й вже відпустили
У СБУ наголосили, що їх злочин поки не доведено.
news-image

Співробітники Служби безпеки України на пункті пропуску «Гоптівка» у Харківській області зупинили для перевірки 73 офіцери армії Росії, у особистих речах котрих було знайдено пропагандистські матеріали самопроголошених "ДНР" та "ЛНР", нагороди й бойові інструкції, повідомляє "Четверта влада", пише «Є!».

Затримані російські офіцери разом з представниками від України входили до Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню, тобто стежили за відведенням озброєння згідно Мінських домовленостей. Затримання відбулося під час їх повернення до Росії.

У речах офіцерів було знайдено безліч забороненої літератури, нагород та інших протизаконних матеріалів. Однак в СБУ зазначили, що затримати їх законних підстав не мали. Матеріали вилучені й відправлені на експертизу. А військові тим часом попрямували додому.

«Я думаю, що зовсім не обов'язково російським офіцерам Спецальної моніторингової комісії мати з собою посібники по використанню систем залпового вогню "Смерч" або "Ураган". На лицьовій стороні написано "ДНР – но пасарам", "за воїнський подвиг і допомогу "ДНР" в боротьбі з агресією держави Україна», - розповів керівник СБУ.

Голова СБУ Василь Грицак зауважив, що підстав для арешту російських офіцерів більш ніж достатньо, але варто провести слідство.