Суспільство
10 лютого 2016
76 років тому НКВС розпочав масові депортації поляків із Західної України
Цей день вважається символічним днем пам’яті про депортованих «сибіряків».
news-image

Десятого лютого 1940 р. вранці НКВС розпочав масові висилки польських громадян з території Західної Білорусі й України, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

У Сибір і Казахстан першим чином вислали родини державних чиновників, суддів, поліцейських, лісників, військових та землевласників. Це було випробуванням для мільйонів людей, каже історик, професор Войцех Рошковський.

Співпрацівники НКВС входили до сіл і домогосподарств, казали спакуватися зазвичай протягом години, а потім завантажували в поїзди і висилали людей, не повідомляючи, куди.

Сама поїздка у вагонах для худоби була однією з форм тортур, - каже професор Рошковський.

Ця подорож тривала протягом декількох тижнів, і люди виявилися непідготовленими до умов сибірської зими. Недостатньо було їжі, що теж використовувалося як форма тортури: людям, наприклад, давали солону рибу, але води не давали.

Тисячі засланих поляків працювали на вирубках лісу або ж в шахтах в Сибіру. За ними наглядало НКВС, люди жили в таборах, а також у невеликих поселеннях, оточені колючим дротом. Часто хворіли, а тяжка праця, відсутність лікарів та кліматичні умови, були причиною високої смертності.

У СРСР провели чотири масові депортації: після лютневої, наступні  відбулися у квітні, червні і рік пізніше, знову у червні 1941 року.

Загалом, до Сибіру і Казахстану було вивезено, за різними даними, від 800 тисяч до 1,3 мільйона осіб. Тільки декому вдалося повернутися до Польщі. Люди гинули від хвороб, голоду та виснаження.

Читайте також: У Фінляндії кожен п'ятий біженець є неписьменним