Суспільство
10 лютого 2016
В цей день у 1810 році відбулося відкриття Одеського оперного театру
У день прем'єри актори зіграли оперу Сергія Вязмінітова «Нове сімейство» та водевіль «Утішена вдова».
news-image

10 лютого 1810 року в Одесі відбулося відкриття Оперного театру (тоді його називали Міським театром), нагадує  «Є!»  із посиланням на УІНП.  

Цього дня актори трупи Порфирія Фортунатова зіграли оперу Сергія Вязмінітова «Нове сімейство» та водевіль «Утішена вдова».

Зала була рорахована на 800 місць. Протягом деякого часу театр не мав своєї трупи, тому тут виступали російські та італійські співаки. 1847-го нарешті з’явилася власна оперна рупа. 

Зала старого театру була триярусною, з сімнадцятьма ложами, а галерея – під самою стелею, але такою низькою, що публіка майже торкалась її своїми головами. Люстри не було, її повісили пізніше. Зала освітлювалася канделябрами на п’ять свічок, прикріпленими до зовнішніх стін лож. Свічки були сальні й воскові. Сцена освітлювалась великими лампадами з олією. На галереї освітлення не було зовсім, тож світло залу й сцени видавалось тим, хто сидів на галереї, просто сліпучим. Театр мав свій особливий, специфічний запах свічок й дамських парфумів,– такі враження від будівлі театру знаходимо у мемуарах того часу.

Проте 1873-го року, внаслідок пожежі будівля театру була знищена.  

Картина полум’я, що вирвалось назовні й вирувало на свободі, була справді грандіозною. Колони котились майданом ніби ганяючись за публікою, яка прийшла подивитись на пожежу, – писав автор книги «Стара Одеса» Олександр Дерибас.

Як пише сайт Одеського національного академичного театру опери та балету, "від Міського театру залишився тільки попіл".

Через рік муніципалітет оголосив конкурс на проект нового театру. В результаті будівництво було доручено віденським архітекторам Фердинанду Фельнеру й Герману Гельмеру, які вже створили театри у Відні, в Будапешті й інших містах Європи. Проект Фельнера й Гельмера не був детально пророблений і самі зодчі в період будівництва в Одесу не приїжджали. Тому місцеві архітектори Фелікс Гонсіоровський, Олександр Бернардацці та Юрій Дмитренко багато що змінили і вдосконалили.

З моменту пожежі до закладання першого каменю в новий фундамент минуло майже 11 років. Театр було здано в зазначений контрактом термін – 15 вересня 1887 року.

Відкриття нового театру відбулося 1 жовтня 1887 року. Оркестр під управлінням одеського композитора Григорія Лишина виконав урочисту кантату, а драматична трупа першого антрепренера оновленого театру І. Черепеннікова показала сцену із драми О. Пушкіна «Борис Годунов» і третій акт комедії О. Грибоєдова «Горе з розуму».

На  церемонії відкриття театру Фердинанд Фельнер виголосив слова, які на втратили актуальність і сьогодні:

Міцно й непорушно, як скеля, стоїть ця будівля на зло заздрісникам й слугує втіленням сили міста, яке створило її. Після дня, проведеного в боротьбі за існування, кожен громадянин знайде тут супокій та ясність духу, а разом з тим і новий стимул до всього гарного й благородного.