«Укрексімбанк» відсудив у Курченка 200 млн гривень
«Укрексімбанк» відсудив у компанії «Кореспондент», підконтрольної бізнесменові Сергію Курченко і видає однойменний журнал, близько 200 млн гривень.
news-image

Про це стало відомо на підставі ухвали господарського суду Києва України від 20 січня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, передає «Є!» з посиланням на "Першу інстанцію".

Як випливає з судових документів, «Укрексімбанк» вимагав стягнути 192 млн гривень (190,3 млн. гривень і 79,7 тис. доларів) з ТОВ «Кореспондент» в якості заборгованості за кредитом, виданим близько трьох років тому. Сума включає сам борг плюс, відсотки, що набігли, пеню, прострочення, комісію.

Позов був викликаний неналежним виконанням умов кредитного договору компанією «Ветеко Медіа Інвест». ТОВ «Кореспондент» виступало солідарним відповідачем.

Як відомо, ТОВ «Кореспондент» видає однойменний журнал і входить в медіахолдинг UMH.

Нагадаємо, бізнесмен Сергій Курченко, заробивши гроші під опікою «сім'ї» екс-президента Віктора Януковича, у 2013 році купив цей бізнес у нинішнього глави адміністрації президента Бориса Ложкіна.

У портфель UMH входять: Forbes, Кореспондент, Аргументи і Факти, Комсомольська правда, Фокус, Vogue, Теленеделя, i.ua, bigmir.net, football.ua, Ретро FM, Наше радіо, Europa Plus, Авторадіо, інші.

Сума покупки офіційно не розголошували раніше. Відомо лише те, що ціна продажу виявилася не менш $ 160 млн (або 1,295 мільярда в гривневому еквіваленті). Така сума відповідає розміру кредиту, виданого державним «Укрексімбанком» компанії «Ветеко медіа інвест» Сергія Курченко в жовтні 2013 року. Ці цифри фігурують в матеріалах судового розгляду між «Укрексімбанк» та позичальником, розміщені в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з судовими матеріалами, кредитна лінія для компанії «Ветеко медіа інвест» була відкрита держбанком в жовтні 2013 року в розмірі 80 млн доларів і 639,4 млн. Гривень. У договорі зазначено, що «сума основного боргу за кредитом на будь-яку дату не може перевищувати 1,295 млрд гривень (можливе відхилення допускалося в межах 5%)». Позика видавався під 18,1% річних у гривні і під 10,1% - в доларах. Термін погашення - 27 жовтень 2022 року.

У квітні 2015 року борг був виплачений на 96%: Курченко повністю повернув банку доларову частину позики і близько 600 млн гривень.

Залишок боргу, за версією «Укрексімбанку», на сьогодні становить 52 млн гривень. Як зазначалося вище, кредитна лінія була відкрита до 2022 року. Однак восени 2014 року банк втратив застав, що забезпечували левову частку кредиту (понад 100 млн доларів).

Так, з 160 млн доларів, наданих у вигляді кредитної лінії компанії «Ветек медіа інвест», третина була забезпечена цінними паперами. Термін їх погашення минув в жовтні 2014 року, а позичальник не надав інше забезпечення. Банк тут же зажадав достроково повернути частину боргу.

Саме 52 млн гривень, що залишилися, стали приводом для позову з боку «Укрексімбанку». Сума стягнення зросла майже в чотири рази завдяки набіг відсоткам, пені та комісії за управління кредитною лінією.

 

Читайте також: Київський суд зняв арешт з ФК "Металіст" та інших компаній Курченка