Політика
11 лютого 2016
МВФ поки що не буде допомагати Україні - Bloomberg
Американське видання пише, що чинний директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард оголосила Україні останнє попередження.
news-image

МВФ вкрай незадоволений тим, як проводяться реформи в Україні, і погрожує призупинити надання траншів, якщо ситуація не зміниться і українські лідери не почнуть виконувати узяті на себе зобов’язання для витягнення країни з кризи, передає «Є!», посилаючись на Bloomberg.

«Якщо ми не побачимо в Україні максимум зусиль, спрямованих на впровадження урядових реформ та боротьбу з корупцією, то важко зрозуміти, як можна надалі продовжувати програму допомоги МВФ та як вона тоді може бути успішною. Україна ризикує повернутися на шлях провальної економіки, яка завдала величезної шкоди у її новітній історії. Для України життєво необхідно, щоб її лідери знову повернули на шлях дієвих реформ»,» - заявила Крістін Лагард у середу.

Інформаційний ресурс Bloomberg також зазначив, що після відставки міністра економічного розвитку та торгівлі Айвараса Абромавичуса та його заяв про корупцію у БПП, рейтинг Петра Порошенка, його партії та чинного уряду суттєво впав. Борги України та нестабільний курс гривні за останній місяць вартували її інвесторам збитків розміром 8.2%, що стало найгіршим показником серед всіх країн згідно з Bloomberg Emerging-Market Sovereign Bond Index – останнім опублікованим індексом фінансових облігацій.

Як передає Bloomberg, Порошенко вчора особисто подзвонив Лагард та намагався запевнити її у тому, що Україна відновить шлях реформ. Після розмови директор МВФ заявила, що погодила з Президентом України план дій щодо врятування країни від кризи та узгодила з ним найбільш пріоритетні рішення, які негайно мають прийняти українські лідери. Тільки тоді програма допомоги МВФ може бути продовжена для України, а поки що вона відкладається на невизначений термін.

«Насправді, це тільки перший удар, а їх для України ще буде багато у найближчі два роки. Ще кілька подібних рішень, і тоді Україна остаточно випаде з програми фінансової допомоги, залишиться взагалі без фінансування, або ж їй доведеться брати борги в Росії,» - так прокоментував поточну ситуацію Джен Ден, голова центру дослідження інвестицій Ashmore Group Plc, що базується у Лондоні.


Нагадаємо, Transparency International вкрай негативно оцінила потуги української влади боротися з корупцією. Міжнародна громадська організація віддала Україні лише 130 місце з 168 країн у Індексі сприйняття корупції – щорічному рейтингу країн світу, який укладається на основі оцінок передових підприємців та аналітиків з усього світу.

Переклад: Рубель Костянтин