Політика
12 лютого 2016
Стрілянина поліції, кредити від МВФ, блокада російських фур та інше у дайджесті новин за тиждень
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Стрілянина поліції


В ніч з 6-го на 7-е лютого в Києві, в результаті погоні за порушниками, сімнадцятирічний підліток Михайло Медведєв був застрелений поліцією. Дана подія викликала бурхливу реакцію в української громадськості. Велика частина людей встала на сторону поліції, мотивуючи це тим, що дії працівників правоохоронних органів були правомірними, а порушники дорожнього руху представляли загрозу для оточуючих. Проте, частина громадськості звинуватила в цій трагедії поліцію. Як повідомили в прес-службі прокуратури Києва, по даній справі призначено більше 20 слідчих експертиз.


Кредити МВФ


Зроблена 10 лютого заява глави МВФ Крістін Лагард про те, що: «без істотних спроб відродити державні реформи складно, тому сумнівно припустити, чи може програма підтримки МВФ тривати і бути успішною», викликало бурхливу реакцію в українському політикумі. За словами міністра фінансів України Наталія Яресько, заява глави МВФ про можливе припинення співпраці лише підкреслює необхідність проведення реформ. Відразу після заяви Крістін Лагард, президент Петро Порошенко провів з нею телефонну розмову. 11 лютого голова МВФ підтвердила, що «мала конструктивну дискусію з президентом Петром Порошенком щодо питання, порушеного в середу вранці».


Клімкін виключив можливість федералізації України


10 лютого міністр закордонних справ Павло Клімкін виступив з офіційною заявою, в якій виключив можливість федералізації України. Про це чиновник заявив під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин у Лондоні.

«Україна ніколи не прийме пропозиції федералізації, особливо ті, що походять від Росії», - зазначив міністр.

Клімкін також підкреслив, що російська сторона не виконує свої зобов'язання в рамках «Мінських домовленостей», тому санкції ЄС повинні і далі залишатися в силі.


Лук'янівське СІЗО виставлять на продаж


Київську будівлю Лук'янівського слідчого ізолятора буде виставлено на продаж. Про це 10 лютого під час засідання спільної колегії МВС та Мін'юсту повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова. За її словами, Мін'юст уже підготував відповідний проект для продажу слідчого ізолятора і зведення замість нього сучасного пенітенціарного закладу.

«Ми виставляємо на продаж Лук'янівське СІЗО, як перший елемент державного і приватного партнерства, і шукаємо інвестора, який побудує за межами Києва нове СІЗО. Ми зруйнуємо Лук'янівське СІЗО і переведемо всіх в нові європейські умови відбування покарання. В майбутньому це чекає всі великі міста », - додала перший заступник міністра.


Блокада російських фур


11 лютого кілька десятків учасників АТО і волонтерів почали безстрокову акцію з блокування російських фур при в'їздах в Закарпатську область. Наступного дня до блокади вантажного транспорту з державними номерними знаками Російської Федерації приєдналися активісти Львівщини та Волині. Люди зупиняють і повертають назад російські фури, які направляються в ЄС. Губернатор Закарпаття Геннадій Москаль виступив із заявою, що учасники блокади не порушують законів і таким чином і висловлюють свою позицію проти агресії з боку Росії.