Резонанс
17 лютого 2016
WikiLeaks опублікував секретні військові плани ЄС щодо боротьби з потоками біженців
Сайт WikiLeaks опублікував два засекречених документа ЄС, в яких описуються плани військового вторгнення на територію Лівії для боротьби з човнами, що перевозять біженців з цієї країни до Італії.
news-image

У матеріалах також йдеться про сприяння уряду Лівії військового втручання ЄС у справи країни, повідомляє «Є!» з посиланням на RT. 

Один з документів розроблений спільно військовими представниками країн - членів ЄС, що міститься в ньому план підписаний представниками всіх 28 країн Євросоюзу 18 травня 2015 року, зазначає WikiLeaks.

У документах, опублікованих сьогодні на сайті WikiLeaks, розповідається про звіт за підсумками перших шести місяців операції «Софія». За даними викривальної організації, операція передбачає військове втручання ЄС у справи Лівії для боротьби в цій країні і водах Середземного моря з «човнами, які перевозять біженців». Доповідь можна скачати у форматі PDF на сайті WikiLeaks.

Звіт датований 29 січня 2016 року і підготовлений керівником операції контр-адміралом Італії Енріко Кредендіно для Військового комітету ЄС та ради Комітету з політики і безпеки, наголошується на сайті. У документі наводиться статистика потоку біженців і розповідається про вже проведену і заплановану операції (фазах 1, 2A, 2B і 3) щодо біженців. Крім того, в доповіді повідомляється про відповідні дії спільних військ ЄС в Середземному морі і майбутньої стратегії операції.

Одним з головних елементів звіту є можливий перехід від фази 2А (у відкритому морі) до фази 2B (в територіальних водах Лівії), який може статися через нестабільну обстановку в Лівії, де йде формування уряду національної єдності, пише WikiLeaks.

У матеріалі згадуються органи Євросоюзу, які повинні допомогти прискорити процес формування «надійного» уряду в Лівії, яка у відповідь повинна «запросити» військових ЄС для проведення операції в територіальних водах (фаза 2B), а пізніше навіть дати дозвіл на продовження операції на суші (фаза 3).

За останній місяць були проведені 6 зустрічей на вищому рівні офіційних представників ЄС і США (включаючи візит держсекретаря Джона Керрі в Рим). Саме тоді американські військові заявили, що близько 5 тис. Бійців ІГ захопили лівійське узбережжя, повідомляється на сайті WikiLeaks.

Серйозний тиск чинився на правлячі кола Лівії, щоб вони прискорили формування уряду національної єдності і «запросили» західні військові сили. Запрошення від нового уряд очікувалося в січні. Як повідомляє WikiLeaks, ЗМІ Лівії повідомили, що військові США, Великобританії і Франції вже прибули до країни. За військовим вторгненням стояли війська Європи, Італії та Великобританії.

 

Читайте також: Яценюк вважає, що у напливі біженців до Європи винна Росія