Київ
21 лютого 2016
Сьогодні - день народження композитора Ігоря Шамо, автора гімну Києва (відео)
Пісню «Києве мій» композитор написав у співавсторстві з українським поетом Дмитром Луценком.
news-image

Український композитор, заслужений діяч мистецтв України, народний артист України Ігор Шамо народився в Києві 21 лютого 1925 року, нагадує «Є!»

Майбутній композитор закінчив першу спеціалізовану музичну школу в Україні - десятирічку імені Лисенка.

На початку війни Ігор Шамо екстерном закінчив Друге медичне училище за фахом «фельдшер» і у 16 років пішов добровольцем на фронт. Пройшов всю війну, був поранений.

Після демобілізації в 1946 році Ігор Шамо поступив до Київської консерваторії, яку закінчив з відзнакою в 1951. Ще на третьому курсі консерваторії був прийнятий до Спілки композиторів України.

Під час навчання працював у самодіяльному театрі заводу «Арсенал», де робив музичне оформлення спектаклів. На дипломному концерті виконав на фортепіано у супроводі симфонічного оркестру свою «Концерт-баладу», яка відразу увійшла в концертне життя країни.

Ігор Шамо мешкав у Києві до кінця життя. Він є автором симфоній, фортепіанних творів, музики до кінофільмів та понад 300 пісень.

Багато років співпрацював з українським поетом Дмитром Луценком, у співавторстві з яким написані пісні «Києве мій», «Не шуми, калинонько», «Осіннє золото», «Пісня про щастя» та багато інших.

Ігор Шамо помер 17 серпня 1982 року від раку шлунка. Похований на Байковому цвинтарі в Києві.