Світ
22 лютого 2016
У Польщі оприлюднили документи спецслужб, що кинули тінь на легенду «Солідарності» Леха Валенсу.
До архіву Інституту національної пам'яті впустили вчених і журналістів для ознайомлення з документами, що стосуються агента «Болека» і підписаними Валенсою.
news-image

Матеріали польського Інституту національної пам'яті, що стосуються Леха Валенси, стали доступні в читальному залі архіву інституту, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

О 12 годині дня 22 лютого в архів впустили групу вчених і журналістів, зацікавлених цією справою.

Для ознайомлення стала доступна папка з документами, які стосуються секретного співробітника під псевдонімом «Болек» і були підписані екс-президентом Польщі Лехом Валенсою. В папці знаходиться понад 750 сторінок документів, а також лист генерала Кищака, датований 1996 роком. Лист колишнього глави МВС часів ПНР адресовано директору архіву сучасної документації та стосується передачі в архів матеріалів про можливу співпрацю Леха Валенси зі службами безпеки ПНР.

Журналісти та вчені мають право вести зйомку і фотографувати матеріали. Також можна замовити цифрові копії. Інститут підготував безліч паперових копій документів, а також забезпечив додаткові місця для роботи в архіві.

22 лютого архів буде відкритий до 21-ї години.

Нагадаємо, що 18 лютого директор польського Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський заявив про те, що знайдений документ про співпрацю таємного агента «Болека» зі службою безпеки ПНР, підписаний Лехом Валенсою. Документ був конфіскований в будинку вдови генерала Чеслава Кищака - глави МВС часів ПНР, який помер в листопаді 2015 року. У квартирі відбувся обшук, в результаті якого було конфісковано 6 пакетів документів, в одному з яких містяться матеріали, що стосуються секретного співробітника «Болека».

20 лютого Лех Валенса заявив, що підписав документи, що стосуються співпраці зі спецслужбами, але не доносив і не брав грошей. Він також закликав винуватця ситуації підтримати його версію.

Також нагадаємо, що ряд польських істориків запевняють, що лідер руху «Солідарність» і пізніше президент Польщі Лех Валенса за часів ПНР співпрацював зі Службами безпеки. Валенса спростовує таку думку і підкреслює, що готовий довести це в суді.

У 2000 році Люстраційний суд визнав правдивим заяву Леха Валенси про те, що він не співпрацював зі Службою безпеки ПНР. Суд постановив, що служби фальсифікували документи, що стосуються Валенси.