Світ
22 лютого 2016
«Ви зрадили мене» - Лех Валенса прокоментував звинувачення про співпрацю зі спецслужбами
Після оприлюднення документів, що стосуються співпраці агента «Болека» зі спецслужбами ПНР, Лех Валенса заявив, що «його зрадили».
news-image

Як передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща, після того, як сьогодні Інститут національної пам'яті допустив вчених і журналістів до документів, що стосуються секретного співробітника «Болека» і які підписані Лехом Валенсою, легенда «Солідарності» і колишній президент Польщі написав на своєму мікроблозі:

Я програв, але тільки лише в тому, що майже всі повірили, що все-таки я мав якусь зрадницьку співпрацю зі службами безпеки 46 років тому, нехай як інцидент, і я на недовгий час був зламаний. Це не правда. Дякую. Ви зрадили мене, а не я вас.

Матеріали, доступні в архіві Інституту національної пам'яті, містять документ, датований 21 грудня 1970 року. Це зобов'язання про співпрацю, підписану Лехом Валенсою.

Нагадаємо, що 18 лютого директор польського Інституту національної пам'яті Лукаш Камінський заявив про те, що знайдено документ про співпрацю таємного агента «Болека» зі службою безпеки ПНР, підписаний Лехом Валенсою.

Документ був конфіскований в будинку вдови генерала Чеслава Кищака - глави МВС часів ПНР, який помер в листопаді 2015 року. У квартирі відбувся обшук, в результаті якого було конфісковано 6 пакетів документів, в одному з яких містяться матеріали, що стосуються секретного співробітника «Болека».

20 лютого Лех Валенса заявив, що підписав документи, що стосуються співпраці зі спецслужбами, але не доносив і не брав грошей. Він також закликав винуватця ситуації підтримати його версію.

Також нагадаємо, що ряд польських істориків запевняють, що лідер руху «Солідарність» і пізніше президент Польщі Лех Валенса за часів ПНР співпрацював зі Службами безпеки. Валенса спростовує таку думку і підкреслює, що готовий довести це в суді. 

Читайте також: У Польщі оприлюднили документи спецслужб, що кинули тінь на легенду «Солідарності» Леха Валенсу.