Війна
22 лютого 2016
Російський опозиціонер Ілля Яшин опублікував доповідь про участь «кадирівців» у війні на Донбасі
Він оприлюднив чисельність і боєздатність збройних формувань Чечні.
news-image

Незадовго до представлення широкій аудиторії незалежної експертної доповіді про главу Чечні Рамзана Кадирова, який називається "Загроза національній безпеці", був оприлюднений фрагмент роботи, підготовленої співголовою партії ПАРНАС Іллею Яшиним. Главу "Приватна армія" опублікувало видання New Times, пише «Є!».

Уривок присвячений силовим структурам Чечні і її участі в бойових діях на Донбасі. Сама доповідь повністю буде представлена у вівторок, 23 лютого.

"У ході підготовки цієї роботи політик використовував як відкриті джерела, так і дані тих, хто побоюється за своє життя, а тому говорять на умовах анонімності", - йдеться в анонсі до опублікованого фрагменту доповіді.

Яшин оцінює чисельність і боєздатність збройних формувань Чечні, які, за його твердженням, підкоряються особисто Кадирову. Наприклад, він говорить про огляд силовиків на стадіоні в Грозному в грудні 2014 року. Тоді Кадиров заявив, що він особисто і ці частини - "бойова піхота Путіна", готова виконати будь-який наказ верховного головнокомандуючого. Проте, Яшин підкреслює, що вірні вони перш за все Кадирову.

Опозиціонер наводить дані про участь "кадировцев" в боях з українцями на боці самопроголошених "народних республік". Повідомляється, що окремий чеченський батальйон "Смерть", сформований з ветеранів "силових структур Рамзана Кадирова", брав участь в боях за Донецький аеропорт і в Іловайську.

За даними Яшина, до 90% особового складу батальйону - колишні учасники збройних формувань чеченських сепаратистів, які воювали проти федеральних військ в Чечні, пізніше потрапили під амністію.

У Twitter опублікували обкладинку надрукованого доповіді.