Світ
23 лютого 2016
Польське видавництво вибачилося за мапу, на якій Крим входить до Росії
Директор видавництва надіслав посольству України листа із вибаченням і пообіцяв виправити помилку.
news-image

Завдяки оперативному втручанню посольства України у Польщі польське видавництво «Studio PLAN» вибачилося за допущену помилку із зображеною Автономною Республікою Крим як частини Росії, передає «Є!» із посиланням на Радіо Польща.

Редакція прийняла рішення про зупинку продажу друкованої та електронної версії мапи, пообіцявши відповідним чином її відкоригувати.

Директор видавництва у понеділок, 22 лютого, надіслав на адресу дипломатичного відомства України у Варшаві листа. Ми (видавництво – ред.) не мали на меті неправильно зобразити територіальну приналежність Криму. Це була помилка, в якій я, як керівник видавництва, зізнаюся і хочу її виправити. Ми вже зупинили продаж неправильної мапи із приєднаним до Росії Кримом. Зняли також цю мапу у електронній версії. Дякуємо за доречне зауваження і перепрошуємо за цю ситуацію. У вівторок (сьогодні – ред.), найпізніше в середу, на нашій сторінці в мережі Інтернет розмістимо наше спростування, - написав він.

Як нагадує агентство «Укрінформ», це не перший такий випадок. Торік польське товариство «Vox Humana» у дитячій книзі «Дитинство у різних країнах» зобразило мапу України без Криму. Після втручання посольства України в Польщі товариство також вибачилося за публікацію і пообіцяло виправити ситуацію шляхом вклеювання наклейок із правильною картою, в якій Крим цілковито належить Україні.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця повідомив у понеділок у Варшаві українським журналістам, що диппредставництво звертає увагу МЗС Польщі на появу таких мап у країні. За його словами, часом видавництва, пояснюючи свої дії, демонструють дивну логіку: раніше вони так само замальовували у колір, що відповідає Росії, Південну Осетію й Абхазію, а зараз – Крим.

Пояснення з їхнього боку є несерйозними, - наголосив Дещиця.

Український дипломат вважає, що поява таких мамп свідчить про те, що питання Криму і Донбасу потроху сходять з політичного і суспільного порядку денного. Окупації цих теренів приділяється вже не так багато уваги і тому громадяни країн по-різному починають трактувати ці події. Андрій Дещиця наголосив, що без відповідної інформаційної кампанії щодо окупації Криму та війни на Донбасі таких проявів легковажності з’являтиметься все більше.

Читайте також: «Ви зрадили мене» - Лех Валенса прокоментував звинувачення про співпрацю зі спецслужбами