Події
24 лютого 2016
Експерти Bellingcat встановили, хто збив літак МН17: серед винних Путін і Шойгу
Винними в аварії Boeing 777 Малайзійських авіаліній, збитого в небі над Донбасом в липні 2014 року, можуть бути керівники Міністерства оборони Росії, а також президент РФ Володимир Путін як Верховний головнокомандувач цієї країни.
news-image

Про це йдеться в новому звіті групи цивільних журналістів Bellingcat, який є в розпорядженні "Апострофа", пише «Є!».

Як наголошується в звіті, висновки Bellingcat зроблені на підставі відкритих даних.

Також експертам вдалося відстежити весь ланцюжок можливих підозрюваних, починаючи з командирів розрахунків ЗРК "Бук", які, швидше за все, були військовослужбовцями другого дивізіону 53-й зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ, і закінчуючи вищими посадовими особами Міноборони РФ, а також Верховним головнокомандувачем країни Володимиром Путіним.

За даними нового звіту Bellingcat, рішення відправити військову техніку в Україні було прийнято на найвищому рівні. Зокрема, у звіті фігурують прізвища президента Росії і верховного головнокомандувача Володимира Путіна, міністра оборони Сергія Шойгу і його заступників Аркадія Бахина і Валерія Герасимова.

Відповідно до ймовірного висновку, що літак збила російська установка зі складу ЗРК" Бук "з бортовим номером 3х2, головну відповідальність за трагедію з MH17 несе Міністерство оборони РФ. Причетні до цього також бойовики і ватажки самопроголошених" ДНР "та" ЛНР ", - йдеться в звіті Bellingcat.

За фотографіями в соціальних мережах фахівцям вдалося встановити, що 23-24 Июня 2014 року через Курська в Міллерово (Ростовська область) прибув 2-й дивізіон 53-й зенітно-ракетної бригади, збройної ЗРК "Бук". Там, серед інших, перебувала машина з бортовим номером 3х2, яка була в складі дивізіону замість машини під номером 222, де перша цифра означає дивізіон, друга - батарею, а третя - машину в батареї. У колоні були помічені машини під номерами 211, 233 і так далі. При цьому замість установки під номером 222 була установка під номером 3х2, яку згодом помітили на Донбасі.

Крім того, на підставі фотографій з соціальних мереж активісти Bellingcat вважають, що їм вдалося встановити особи екіпажу "Бука", який збив MH17. Передбачуваними винними можуть бути військовослужбовці другого дивізіону 53-й зенітно-ракетної бригади збройних сил РФ, які проходили службу в 2014 році. Особи і прізвища цих людей в публічному звіті затерті, оскільки в Bellingcat в повному обсязі впевнені в їх персональної відповідальності і не хочуть піддавати військовослужбовців необгрунтованій небезпеці.

Нижче представлена ​​повна ланцюжок осіб, які можуть бути причетними до краху Boeing за версією Bellingcat.

Незважаючи на те, що інформація, опублікована активістами Bellingcat, швидше за все, є правдивою, сама по собі вона не призведе до яких-небудь наслідків, повідомив "апостроф" Російський Авіаексперти Вадим Лукашевич.

Група проводить велику чорнову роботу по соцмережах і систематизує матеріали. Це дуже важливо і корисно, але це не є офіційним розслідуванням або його частиною. Отже, за нею не піде початок судових процесів. Bellingcat може дозволити собі набрати свідоцтв з інтернету і, зіставивши їх , сказати, що винні умовний Петров, Іванов і Сидоров Грубо кажучи, в суд з цими матеріалами ніхто не піде, -. заявив експерт.


Також наголошується, що спочатку очікувалося, що цей звіт буде опублікований до кінця лютого 2016 року, однак зараз ці терміни перенесли.

Як заявив прес-секретар Генеральної прокуратури Нідерландів Вім де Брюн, офіційних висновків можна очікувати ближче до червня 2016 року.

За словами де Брюна, про підозрюваних в трагедії MH17 Генпрокуратура Нідерландів говорити ще не готова, але візьме до Увага і звіт Bellingcat, і будь-яку іншу інформацію, пов'язану з цією трагедією.

Читайте також: Список підозрюваних у катастрофі МН17 скорочено до 20 чоловік