Світ
24 лютого 2016
У своєму блозі екс-президент Польщі Лех Валенса продовжує стверджувати, що «нікому не заподіяв жодної кривди»
Лех Валенса зазначає, що зустрічався з контррозвідкою та міліцією, але не зі cлужбою безпеки.
news-image
За дорученням керівника до 1976 року я п'ять разів зустрівся з контррозвідкою, а не з представниками cлужби безпеки, - написав Лєх Валенса сьогодні у своєму мікроблозі, передає «Є!»із посиланням на Радіо Польща.

Колишній президент Польщі, якого підозрюють у співпраці зі спецслужбами комуністичної Польщі, додав також, що до 1976 року його офіційно викликали до управління міліції, проте, за словами колишнього лідера «Солідарності», під час цих зустрічей він на нікого не доносив.

У своєму блозі екс-президент вчергове підкреслив, що «нікому не заподіяв жодної кривди».

Пізніше було декілька формальних викликів до міліції, і я мусив з'явитися на виклик, але їх (викликів – ред.) також було близько п’яти до 1976 року. На жодній з цих зустрічей з мого боку не пролунало жодне прізвище, жоден донос, - зазначив колишній президент Польщі.

За словами Валенси, це доводять документи оприлюднені протягом останнього часу Інститутом національної пам’яті Польщі.

Нагадаємо, у понеділок 22 лютого польський Інститут національної пам’яті оприлюднив документи так званого агента «Болєка» – інформатора комуністичної служби безпеки з середини 70-х років минулого століття. На думку багатьох дослідників, «Болєк» – це Лєх Валенса, отже екс-президент скомпрометований співпрацею зі злочинними організаціями, і невідомо, чи його подальша діяльність не була пов’язана з директивами cлужби безпеки.

Захисники Валенси, натомість, доводять, якщо екс-президент навіть співпрацював зі службою безпеки, то короткий час і під примусом, а співпраця ця завершилася задовго до створення «Солідарності» у 1980 році.

Сам екс-президент останніми днями виступив з кількома заявами; він відкидає звинувачення у отриманні грошей від комуністичної служби безпеки, однак визнає, що «зробив у ті роки одну помилку». 

Читайте також: «Ви зрадили мене» - Лех Валенса прокоментував звинувачення про співпрацю зі спецслужбами