Світ
25 лютого 2016
ІДІЛ отримує компоненти для вибухівки з 20 країн світу
Експерти CAR розділяють 20 країн і 51 компанію на три категорії: виробник, посередник і "заявлений споживач".
news-image

До постачання компонентів, які терористичне угруповання "Ісламська держава" використовує для виготовлення вибухових пристроїв, залучено понад 50 компаній з 20 країн світу, передає «Є!» із посиланням на Deutsche Welle, що посилаєтьсяна дані неурядової організації Conflict Armament Research (CAR), яка знаходиться у Лондоні.

Експерти CAR розділяють 20 країн і 51 компанію на три категорії: виробник, посередник і "заявлений споживач".

Серед виробників компонентів для вибухівки перераховуються компанії з Бразилії, Румунії, Китаю, Туреччини, Бельгії, Нідерландів, Ірану, Індії, Австрії, Чехії, Японії, США, Швейцарії та Фінляндії.

Посередниками, яка правило, виступають фірми з Туреччини, Росії, ОАЕ, Іраку, Лівану, Китаю та Індії.

Офіційним кінцевим споживачем деяких компонентів в більшості випадків вказується Ірак. За підрахунками експертів організації, лідером за кількістю компаній, що беруть участь у постачанні ІДІЛ компонентами для вибухівки є Туреччина (13 фірм).

Можливо, найважливішим є те, з якою швидкістю ІДІЛ вдається отримувати компоненти для виготовлення вибухових пристроїв, - відзначають експерти CAR.

За їх даними, компоненти опиняються у розпорядженні ІДІЛ вже через місяць після їх надходження до тієї чи іншої компанії в регіоні, що, на думку CAR, "говорить про брак контролю з боку урядів країн регіону і самих компаній".

Матеріали доповіді ґрунтуються на результатах дослідження понад 700 компонентів, які ІДІЛ використала для вибухових пристроїв.

Дослідження група експертів CAR проводила з липня 2014 року по лютий 2016 року в Сирії і Іраку на замовлення Євросоюзу.

Читайте також: Активісти можуть відновити блокаду російських фур