Суспільство
25 лютого 2016
Сьогодні - день народження Лесі Українки
Письменниця народилася 145 років тому у Новограді-Волинському.
news-image

25 лютого 1871 року у Новограді-Волинському народилася українська поетеса, письменниця Леся Українка (спражнє ім’я Лариса Косач), передає «Є!» із посиланням на УІНП.

Творча атмосфера, в якій зростала Лариса Косач вплинула на її смаки та захоплення. Мати Олена Пчілка, була відомою на той час письменницею. Дядько – Михайло Драгоманов, відомий вчений та громадський діяч.  

Родина Косачів часто запрошувала в гості художників, музикантів, письменників, які влаштовували концерти та творчі вечори.

З п’яти років Лариса Косач почала писати перші п’єси, а згодом – вірші. Вона володіла декількома іноземним мовами і робила переклади.

Важко дихалося в Києві. Багато визначних українських діячів показали своє справжнє обличчя боягузливих українофілів. На цьому фоні зовсім по-іншому виділялися три сім’ї (я маю на увазі тільки інтелігенцію). Це – Лисенки, Старицькі і Косачі. В цих сім’ях українською мовою користувалися не тільки в літературному вжитку, а вона проймала все життя. Ці сім’ї вважали неприпустимим, щоб інтелігенція розмовляла іншою мовою, ніж народ, – писав Агатангел Кримський.

1911-го Леся Українка написала один з кращих творів «Лісова пісня».

Вона усе життя боролася з туберкульозом кісток, перенесла декілька операцій.

1907-го їй діагностували ще й туберкульоз нирок.

Від цього захворювання вона померла у серпні 1913-го у Грузії, де на той час лікувалася.

Похована на Байковому кладовищі у Києві.

Читайте також: «Прості люди можуть керувати країною краще, ніж наші теперішні очільники» - палка промова Руслани (відео)