Світ
26 лютого 2016
США продемонструють свою міць і проведуть пуск міжконтинентальної балістичної ракети
У четвер вночі або в п'ятницю вранці Сполучені Штати планують здійснити другий за минулий тиждень навчальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети.
news-image

Цей пуск буде проведений, щоб продемонструвати надійність американського ядерного арсеналу в обстановці ескалації напруженості у стосунках з Росією, Китаєм і Північною Кореєю, передає «Є!» з посиланням на Радіо Свобода.

Про це повідомив заступник міністра оборони США Роберт Уорк.

Пуск проведуть з військово-повітряної бази в Каліфорнії. Ракета типу «Мінітмен-3» має вразити ціль поблизу атолу Кваджалейн, частини Маршаллових островів в Тихому океані.

Подібні запуски, за інформацією Пентагону, проводилися щонайменше п'ятнадцять разів з січня 2011 року і мали своїм завданням переконати стратегічних конкурентів США в ефективності американських ракетно-ядерних засобів як ключового елемента загальної оборонної політики країни.

Наголошується, що ці стрільби мають додаткову важливість у світлі старіння американського ядерного арсеналу, наближення крайнього терміну його придатності. Міністерство оборони витратило великі суми на модернізацію ракетно-ядерних коштів і покращення умов несення служби ракетниками. В останньому оборонному бюджеті президента Обами на ці заходи запитується 19 мільярдів доларів, що майже на 2 мільярди більше, ніж у минулому році.

Нагадаємо, США закликали Росію приєднатися до переговорів про подальше двостороннє скорочення ядерних арсеналів.

Відповідну заяву зробив держсекретар США Джон Керрі.

Ми очікуємо, що Сполучені Штати і Росія до 5 лютого 2018 року вийдуть на встановлені договором ліміти, і закликаємо Росію приєднатися до подальших переговорів зі скорочення наших ядерних арсеналів. Я поділяю тверду віру президента Обами в те, що дві наші країни, які відкрили еру ядерної зброї, несуть особливу відповідальність, щоб вивести світ з цієї ери, - зазначив він.

Нагадаємо, раніше генерал Філіп Брідлав заявляв, що Росія нарощує свою ядерну риторику, намагаючись вивести Захід з рівноваги. При цьому він підкреслив стурбованість Альянсу погрозами Росії розміщувати ядерну зброю в Криму.

Читайте також: США, Японія і Південна Корея екстрено зберуть Радбез ООН через КНДР