Політика
26 лютого 2016
Арсен Аваков розповів про ситуацію у Криму в лютому 2014 року (відео)
На думку міністра, Російська Федерація вибрала найкращий момент, коли українська влада була слабкою, в державі не було міліції, а армія була деморалізована.
news-image

Ситуація в Криму у лютому 2014 року була вкрай непростою, однак завдяки зусиллям тодішньої владної команди вдалося не допустити повторення сценарію «кримської весни» і дестабілізації обстановки у всій південно-східній частині України. Про це міністр МВС Арсен Аваков заявив вчора, 25 лютого, в ефірі програми «Право на владу», присвячену незаконній анексії Кримського півострова Російською Федерацією, передає «Є!» із посиланням на прес-службу МВС.

За його словами, не можна казати про ситуацію в Криму окремо від ситуації в Україні, і в Криму ситуація була дуже непростою. Російська Федерація вибрала найкращий момент, коли українська влада була слабкою, в державі не було міліції, а армія була деморалізована.

Тобто державність українська була у вкрай низькій точці, і вони вирішили атакувати, – зазначив Арсен Аваков, коментуючи початок анексії Криму Російською Федерацією.

Він також додав, що тоді Україну намагалися спровокувати через захват Криму. На кордонах України сконцентрувалося близько 200 тисяч солдатів, бронегруп тощо.

Питання було в тому, щоб спровокувати «на кров», – підкреслив міністр внутрішніх справ України, зазначивши, що тоді був запущений «механізм переходу» Криму до Росії, який готувався довгі роки.

За словами Арсена Авакова, керівництво Російської Федерації цікавив не лише Крим, але й вся південно-східна частина України – починаючи від Одеси, Миколаєва,  Херсона у бік Харкова і Дніпропетровська, Запоріжжя, Донецька і Луганська.

І потім там все майже одночасно «підпалювалося», – зазначив глава МВС.

Він також додав, що в Харкові, Одесі, Миколаєві і Херсоні вдалося зупинити спроби сепаратизму, однак ситуація в Криму для України була просто трагічною. Частини внутрішніх військ і Збройних сил були заблоковані «зеленими чоловічками». Тож перед керівництвом держави постав вибір: протистояти невеликими силами противникові, який, можливо, вдесятеро перевищував їх своєю кількістю, або думати про масштаб загроз для всієї України.

Міністр нагадав, що частина українських силовиків, дислокованих у Криму, не зрадила присязі на вірність Україні і вийшла на материкову частину держави. Зокрема, із трьох тисяч бійців внутрішніх військ залишили Крим 1700 військових правоохоронців.

За словами Арсена Авакова, завдяки тодішній владній команді вдалося зірвати сценарій «кримської весни». Водночас глава МВС України висловив упевненість, що Крим врешті-решт повернеться до складу України.