Україна
26 лютого 2016
Скандальне засідання РНБО, вбивство мера Старобільська, скандал з Інтером та інше у дайджесті новин за тиждень
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Візит міністрів закордонних справ в Україну.

22 лютого Україну з офіційним візитом відвідали глава МЗС Франції Жан-Марк Ейро і його німецький колега Франк-Вальтер Штайнмаєр. Політики провели зустрічі на вищому рівні з президентом України Петром Порошенко, а також з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком.

Спільний візит міністрів закордонних справ Франції і Німеччини в Україну мав дві мети. Політики провели аналіз проведення реформ в Україні, а також обговорили реалізацію положень «Мінських угод». В ході свого візиту європейські політики застерегли Україну від згортання реформ, а також відзначили, що парламентсько-політична криза, яка розгорілася в країні викликає занепокоєння у західних партнерів.

Стенограма засідання РНБО під час анексії Криму.

22 лютого РНБО України розсекретив стенограму засідання під час анексії Криму. На оприлюдненому засіданні 28 лютого 2014 року вирішувалося, як українська влада повинна реагувати на початок анексії кримського півострова.

Згідно зі стенограмою українській стороні було відомо, що Росія зосередила на кордоні з Україною 38 тис. військовослужбовців з великим арсеналом важкої техніки, вертольотів і кораблів у Чорному морі. Крім того спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін в телефонній розмові погрожував тодішньому виконуючому обов'язки президента України Олександру Турчинову жорсткими рішеннями щодо України, а Арсеній Яценюк висловлював переконання, що країни Будапештського меморандуму не готові надавати військову допомогу Україні.

Вимоги ВО "Батьківщини" щодо відставки уряду

22 лютого лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко зажадала від президента України та голови Верховної Ради скликати позачергове засідання, щоб відправити у відставку чинний уряд. Юлія Тимошенко обґрунтувала таку вимогу 83 статтею Конституції, заявивши:

«Ми вимагаємо негайно скликати позачергове засідання Верховної Ради з одним єдиним пунктом порядку денного - це відставка уряду Яценюка. Для цього є всі підстави і для цього є всі інструменти»

Її вимога не була виконана, однак політик заявила, що приблизно через три тижні спробує знову відправити у відставку чинний уряд, ініціювавши тим самим перевибори.

Вбивство мера Старобільська

23 лютого був убитий мер Старобільська, що на Луганщині. За даними поліції, Мер Старобільська був убитий двома пострілами в голову і шию. Його тіло виявив сторож на внутрішньому дворі Старобільського міськвиконкому. Від отриманих травм політик помер у лікарні, так і не прийшовши до свідомості. В даний момент поліція розслідує це вбивство. Серед найбільш ймовірних мотивів цього холоднокровного вбивства називають політичну діяльність, ревнощі, бізнес і пограбування.

Звинувачення Тетерука на адресу Тимошенко

23 лютого депутат Тетерук заявив, що Юлія Тимошенко хотіла отримати президентство в обмін на Крим. За словами народного депутата Андрія Тетерука, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко допомагала російській стороні анексувати Крим, сподіваючись заручитися, таким чином, політичним сприянням російського президента.

"Тимошенко хотіла реалізувати свої президентські амбіції, тому наполягала не чинити опір агресії РФ в Криму. Це було взаємовигідною "співпрацею" Путіна і Тимошенко", - заявив Андрій Тетерук.

Таку думку депутат висловив після оприлюднення секретного засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року, згідно з яким Тимошенко більше 3 годин не давала РНБО прийняти необхідні рішення.

У свою чергу Юлія Тимошенко ніяк не прокоментувала звинувачення Тетерука, а оприлюднення стенограми РНБО по Криму назвала - «злочином, який буде рано чи пізно розслідувано».

Скандал на "Інтері"

25 лютого група активістів цивільного корпусу «Азов» блокувала офіс телеканалу «Інтер». Люди вимагали заборони проросійської пропаганди на телеканалі, і звільнення його керівництва.

Невдоволення протестувальників викликав скандал пов'язаний з шеф-редактором телеканалу, громадянкою Росії Марією Столяровою. Журналістка відкрито симпатизує терористам на Сході України і дозволила собі образливі висловлювання на адресу родичів загиблих з «Небесної сотні». Через ситуацію, що склалася керівництво телеканалу «Інтер» звільнило Марію Столярову, а Служба безпеки України офіційно заборонила журналістці в'їзд в Україну терміном на п'ять років.

Вбивство соратника Кернеса

26 лютого пострілом в голову був убитий 52-річний бізнесмен Юрій Дімент, який мав тісні зв'язки з харківською владою. На місце вбивства Юрія Дімента одними з перших прибули чинний мер Харкова Геннадій Кернес і колишній Голова Харківської обласної держадміністрації Михайло Добкін.

Нагадаємо, що 28 квітня 2014 року було скоєно замах на самого Геннадія Кернеса. Снайпер вистрілив в нього, коли мер здійснював пробіжку. Кернес тривалий час лікувався в Ізраїлі, але так до кінця і не відновився і до сих пір пересувається на інвалідному візку.

Автор: Євген Ігнатенко