Політика
29 лютого 2016
Шах і триповерховий мат в українській політиці
Існує стійка ідіома: лається як швець, або візник, або будівельник. Можливо, пора ввести новий вираз: лаятися як депутат?
news-image

Мова - вбрання душі.

Луцій Анней Сенека.

Українська мова не лише красива та мелодійна, вона також багата і різноманітна. З її допомогою можна описати всю палітру людських почуттів, емоцій, образів і донести до співрозмовника найскладніші думки. Проте для простоти розуміння зазвичай вживаються всього три - чотири словесні обороти. Та й ті нецензурні.

Ще герой фільму "П'ятий елемент" Корбен Даллас говорив, що досконало володіє двома мовами: рідною і рідною матірною. Схоже, це стало актуальною нормою і в політиків. "Гострі" словечка і відверто ненормативна лексика часто зустрічаються в розмовах українських депутатів. Та що вже там! Кулуари Верховної Ради кишать гостротою із застосуванням нецензурщини.

"Це у них нормальна і звична мова. Усі ці вирази "пішов на х."., "від’…ь"., "бл…". і "пі...р" в їх середовищі є і аргументацією, і географічними напрямами, і характеристикою для політичних опонентів", - розповідають журналісти, які працююють у Верховній Раді.

Подейкують, що рекордсменом  по матах серед політиків був екс - президент України Леонід Кучма. Він матюкався несвідомо і взагалі цього не помічаючи. По частині лихослів'я міг переплюнути будь-кого. Для нього такі слова -  не що інше, як сполучні слова і вигуки.

Не відстають від колишнього президента і інші політики. Прихильністю до непарламентських виразів славляться громадяни Добкін і Кернес. Що наочно демонструє дуже популярне свого часу відео, на якому Михайло Добкін записує звернення до харків'ян. А Геннадій Кернес дружньо підказує, як зробити це краще. 

Своїм дивовижним вмінням спілкуватися з військовими поділився і Олег Тягнибок, коли влітку 2015 року були зіткнення під Верховною Радою. 

Не кажучи вже про любов "свободівця" гостро виразитися не лише на камеру, а й з парламентської трибуни. Зазвичай це вітається бурхливими оплесками, що переходять в овацію.

До речі, жінки - депутати міцних виразів теж не соромляться. Тільки гостроту своїх слів намагаються не демонструвати на публіці.

Такий, вибачте на слові, парламент відрізняється від зборища декласованих елементів на маргінесі лише наявністю високих зарплат і привілеїв.

Мабуть, українські політики впевнені, що без гострого мовного середовища виборці не зрозуміють своїх кандидатів, різко впаде обороноздатність держави, та й взагалі не буде закладеної "іскорки" в засіданнях.

У свою чергу, приклад правильного та інтелігентного спілкування подає Європа. В Німеччині існує цілий "прейскурант", в якому вказана сума штрафу за кожне образливе слово. Наприклад, вираження емоційно-оціночногоставлення до людини за допомогою слів "ідіот", "чокнутий" або "балда" оцінюється в 250 євро. Вживання в образливому сенсі назв частин людського тіла або продуктів життєдіяльності людини вартуватиме дорожче - від 300 до 750 євро.

А ось за демонстрацію середнього пальця германські суди можуть призначити штраф від двох до чотирьох тисяч євро.

Дивно, але Україна також має закон, який передбачає покарання за лихослів'я в громадських місцях. За статтею 173 (дрібне хуліганство), гострий на мову громадянин карається штрафом від 51 до 119 гривень. Або відсилається на громадські роботи, або ж піддається адміністративному арешту на 15 діб.

Можливо депутати і вважають, що їх мат свіжий, чистий і пахне альпійськими лугами. Проте, якби цей закон працював, свіжістю, чистотою і альпійськими лугами пахла б Україна. Ви лише уявіть, скільки засобів щорічно отримає бюджет країни, якщо кожен політик сплатить по 100 гривень! Не кажучи вже, що після громадських робіт будь-який депутат зможе похвалитися, що зробив щось для міста своїми власними руками, і ніхто не зможе це оскаржити!

Але поки що все це усе лише барвисті мрії. А в реальності, люди, що керують державою і ті, що хизуються декількома вищими освітами, продовжують дивувати українців і весь світ своїми фантастичними комунікативними можливостями. Демонструючи гострі, немов бритви, не лише реформи, але й мовні звороти. А ось не підібравши відповідних виразів, депутати частенько пускаються на кулаках пояснювати свою позицію і доводити власну правоту. Дивлячись на те, що відбувається, суть життя неможливо виразити нормальними словами.

Зате є одно слівце, яке підходить в точності і так запало в душу депутатам, - це повний...

Мішель Арманд