Суспільство
1 березня 2016
У цей день на Київщині народився народний артист України Борислав Брондуков
Актор знявся у понад 110 фільмах.
news-image

Народний артист України Борислав Брондуков народився 1 березня 1938 року в селі Дубова Поліського району Київської області, нагадує «Є!».

Школу закінчив лише з однією четвіркою — з хімії. У 1960 році закінчив у Києві будівельний технікум.

Працював виконробом на будівництві, потім на заводі «Арсенал», де грав у народному театрі. Там його побачив ректор Театрального інституту ім. І.Карпенко-Карого Микола Задніпровський, який запропонував Брондукову вступити до інституту. При здачі документів до ВНЗ Брондукову було грубо відмовлено: «Знаєте, з такою зовнішністю, як у вас, виконробом працювати потрібно, а не в театральний проситися». Але за 23-х річного Борислава заступився особисто ректор, який сказав: «Ви чого його виганяєте?! Він знаменитим артистом стане! Я бачив, як він в заводському народному театрі грає. Швидко беріть у нього документи!».

З 1961 по 1965 рік Борислав Брондуков навчався у Театральному інституті ім. І. Карпенко-Карого. 

Як кіноактор Борислав Брондуков дебютував у 1962 році у фільмі Сергія Параджанова «Квітка на камені».

Пізніше він знявся у понад 110 фільмах, в тому числі у стрічках «Афоня», «Осінній марафон», «Пригоди Шерлока Холмса і доктора Ватсона», «Вас чекає громадянка Ніканорова», «Зелений фургон»,«Ми з джазу».

У 1988 році отримав звання Народного артиста Української РСР.

У 1995 році Брондуков став першим лауреатом Державної премії України імені Олександра Довженка.

У 1984 році актор пережив перший інсульт. Пізніше він переніс ще два інсульти і операцію з видалення гематоми головного мозку. Востаннє на екрані Брондуков з'явився у 1997 році в картині «Хіппініада, або Материк любові», але після третього інсульту (1997) він не розмовляв і не вставав з ліжка.

Борислав Брондуков помер 10 березня 2004 року на 67-му році життя. Був похований на Байковому кладовищі у Києві.