Україна
1 березня 2016
В Україні в 5 разів зросло негативне сальдо міграції, - Ігор Манцуров
Директор Науково-дослідного економічного інститутут розповів про фактори, що негативно впливають на ВВП.
news-image

Під час виступу на круглому столі на тему "Економічний прогноз як кредит довіри" Директор Науково-дослідного економічного інституту Ігор Манцуров розповів про головні фактори, які негавтино впливають на рівень ВВП, передає власний кореспондент «Є!»

Є певні фактори, які з кожним роком впливають все більше і більше на падіння ВВП. Я маю на увазі сальдо міграції. Воно катастрофічно вплинуло на динаміку та обсяг ВВП. Якщо в середньому за останні 20 років від’ємне сальдо міграції становило близько 90 тис осіб за рік, то у минулому 2015 році – 450 тис. Це без врахування того 1 млн 100 тис, які виїхали переважно на територію Росії з Луганської та Донецької областей, які не контролюються Україною.

Ігор Манцуров також розповів, що змінюються не тільки абсолютні дані щодо сальдо міграції, а й структура емігрантів:

Кожного року виїжджають люди з більш високим рівнем освіти та трудового досвіду, стажу і т.ін.

Слід зазначити, що за його словами дуже гостро стоїть питання відтоку інвестицій та зубожіння населення:

Тільки за І півріччя 2015 року відтік інвестицій становив близько 3 млрд доларів. Але жодного слова не було сказано про непродуктивний відтік капіталу, в певній мірі злочинний відтік капіталу. Ми оцінюємо його ще в 4-4.5 млрд доларів, тобто загалом в річному вимірі це дало понад 7-7,5 млрд, - повідомив Манцуров.

 

І наостанок, ми нічого не сказали про суттєве падіння платоспроможного попиту. Економічна теорія каже, що на фоні падіння платоспроможного попиту не можна досягти економічного зростання. У 2015 році середньомісячна зарплата становила 90% від рівня бідності.