Економіка та бізнес
2 березня 2016
Опублікований рейтинг провідних забудовників Києва
Найбільше житла в столиці побудували Київміськбуд, Укрбуд і Інтергал-Буд.
news-image

Ці компанії контролюють понад половину київського ринку нерухомості, повідомляє «Є!» з посиланням на статтю ЛIГАБiзнесIнформ.

У минулому році, за даними Держкомстату, в Києві введено в експлуатацію 1,35 млн кв м житла. Це на 5,8% менше в порівнянні з 2014-м.

З огляду на 11% -ий спад ВВП, не такий вже й поганий результат. Багато в чому такі темпи пояснюються тим, що в експлуатацію здаються проекти, які починалися в 2012-2013 роках, коли купівельна спроможність була вище. Інша причина - столичний ринок щодо привабливий. Попит на столичне житло підтримувала ненадійність банківської системи (при девальвації і банкопаду нерухомість залишилася чи не єдиною можливістю для інвестицій), а також забезпечені переселенці зі сходу України. Втім, ці "джерела" покупців квадратних метрів уже пересихають. Як писала ЛІГА.net, в 2015 році на первинному ринку було укладено в два рази менше угод у порівнянні з попереднім роком. У покупців просто закінчуються гроші.

На столичному ринку первинної нерухомості зразка 2015-го спостерігалося багато ознак олігополії. Так, левову частку - 1075 млн кв м (79,6% від загального числа) побудувало всього сім забудовників. При цьому майже дві третини (61%) припало на трійку лідерів - Київміськбуд, Укрбуд і Інтергал-Буд. Всього в кінці 2015-го в столиці працювало близько 30 будівельних компаній, які змогли здати в експлуатацію близько двох десятків будинків.

Найдинамічніша компанія - Укрбуд: за три останні роки вона змогла збільшити обсяги будівництва в шість разів. Голова наглядової ради компанії Максим Микитась не приховує, що вже в цьому році хоче вивести свою компанію в лідери на столичному ринку нерухомості. Від лідера рейтингу - холдингової компанії Київміськбуд - його відділяє лише 5000 кв м житла.

Більшість інших столичних забудовників не поспішали вводити в експлуатацію сотні тисяч метрів на падаючому ринку. Наприклад, компанія Ліко-Холдинг три роки поспіль вводить в експлуатацію по 100 000 кв м житла в рік, а НЕСТ ввів в експлуатацію тільки 7000 кв м нерухомості. Будівельні компанії намагаються розпродати вже побудовані квартири.

Втім, дані за один 2015 рік не дають повної картини того, що відбувається на київському ринку нерухомості: середній термін будівництва житлового будинку - два-три роки. Більш об'єктивна картина буде, якщо проаналізувати результати 2-3 років. Тому ЛІГА.net склала ще один рейтинг найбільших забудовників за обсягом зданого житла за період з 2013-го по 2016 рік. Трійка лідерів не змінилася, але сумарно на них припадає вже тільки 45% від загального числа побудованих квартир. Всього ж з 2013 по 2015 рік в Києві введено в експлуатацію 4,21 млн кв м житла.

Видання розібралося, хто найбільше забудовує Київ за останні три роки, і склало досьє на топ-дев'ятку забудовників.

Київміськбуд

Холдингова компанія створена в 1994 році, а до її складу входить шість "дочок", 40 і 51 підприємств асоційований член. Мажоритарним власником Київміськбуду є Київська міськрада (80% належить акцій компанії). Пакет, розділений між міноритаріями, переважно колишніми співробітниками компанії.

У 2016 році Київміськбуд планує побудувати близько 400 000 кв м житла, а також завершити будівництво двох дитячих садків на 220 місць кожен на лівому березі Києва.

Укрбуд

Укрбуд створений в 2004 році, а 100% його акцій належать Кабінету міністрів. Зараз забудовник займається будівництвом 22 житлових будинків в Києві і не має наміру знижувати темпи будівництва.

Голова наглядової ради Укрбуду Максим Микитась стверджує, що будівництва фінансуються за кошти покупців квартир.

Інтергал-Буд

У трійку лідерів київського ринку нерухомості увійшла львівська девелоперська компанія Інтергал-Буд, заснована в 2003 році. За роки своєї роботи вона реалізувала понад 50 проектів в сегменті житлової та комерційної нерухомості загальною площею близько 700 000 кв м. У портфелі компанії - проекти загальною площею понад 2,3 млн кв м. Інтергал-Буд входить в сферу впливу народного депутата (група Відродження) Володимира Зубика.

Цього року забудовник має намір ввести в експлуатацію близько 220 000 кв м житла.

К.А.Н. Девелопмент

Девелоперська компанія заснована в 2001 році і належить бізнесменові Ігорю Никонову. Серед введених в експлуатацію - такі об'єкти, як Торгово-розважальний центр Ocean Plaza (партнер - компанія UDP), бізнес-центри 101 Tower і IQ Бізнес-центр, житлові комплекси Diamond Hill, Паркове Місто (партнер - UDP) і ін. Зараз компанія займається будівництвом трьох житлових комплексів.

Ліко-Холдинг

Будівельна компанія Ліко-Холдинг створена в 1995 році і входить до складу фінансово-промислової групи Ліко (об'єднує понад 40 компаній). Основним власником забудовника є екс-депутат Верховної Ради V-VI скликань Ігор Лисов.

Ліко-Холдинг будує мікрорайон Ліко-град, який розрахований на 10 000 квартир з об'єктами соціальної інфраструктури. Він розташований на ділянці площею близько 63 га біля Голосіївського парку ім. М. Рильського.

UDP

Девелоперська компанія  Ukrainian Development Partners заснована в 2002 році, а її мажоритарним власником є ​​бізнесмен Василь Хмельницький. У минулому році забудовник не вводив житло в експлуатацію, тому не потрапив в перший рейтинг найбільших будівельних компаній столиці.

За час своєї роботи компанія реалізувала 11 проектів, серед яких Новопечерські Липки, Бульвар Фонтанів, RiverStone, Паркове місто тощо. UDP Зараз будує другу чергу комплексу Бульвар Фонтанів, вводить в експлуатацію четверту чергу RiverStone і приступає до будівництва ще одного об'єкта - Smart Plaza.

ТММ

Девелоперсько-будівельна компанія повного циклу працює на ринку нерухомості України з 1994 року, а її мажоритарним власником є ​​Микола Толмачов. З моменту свого заснування до кінця 2015 року ТММ реалізувала 34 проекти загальною площею понад 750 000 кв м в Києві, Харкові, Житомирі, Херсонській області та Криму.

У минулому році девелопер не вводив в експлуатацію житло в столиці. Зараз ТММ займається будівництвом комплексу Сонячна брама і елітного житлового будинку Egoist.

Житлоінвестбуд-УКБ

Комунальне підприємство створено в 2001 році рішенням Київської міської ради і підпорядковується Департаменту будівництва та житлового забезпечення. За час своєї роботи компанія ввела в експлуатацію 166 житлових будинків загальною площею понад 1,9 млн кв м, 19 паркінгів і автостоянок на 1 700 машиномісць, а також 19 нежитлових об'єктів на 92 800 кв м. Житлоінвестбуд-УКБ займалося реконструкцією столичного кінотеатру "Жовтень", постраждалого від пожежі в жовтні 2014-го.

НЕСТ

НЕСТ працює на столичному ринку нерухомості з 1997 року, а її мажоритарним власником є ​​бізнесмен Володимир Трофименко. Станом на кінець 2015 року, компанія побудувала комплекси на 570 000 кв м, з яких 310 000 кв м - 260 і житло 000 кв м - об'єкти комерційної нерухомості. За час своєї роботи девелопер звів такі житлові комплекси, як Пори року, Смарагдовий, Покровський Посад і багатофункціональний комплекс NEST City в Києві.

Цього року компанія має намір приступити до будівництва другої черги Покровського Посада, в який планує вкласти $ 70-80 млн.

Читайте також: Будівельники Києва звернулися до КМДА за допомогою у боротьбі з «тітушками»