Україна
2 березня 2016
Огляд найголовніших подій дня
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Справа Надії Савченко

Адвокат української льотчиці Надії Савченко Ілля Новіков заявив, про початок дебатів у справі своєї підопічної. На своїй сторінці в facebook адвокат написав, що захист планує залучити нових експертів, які здатні довести причетність Павла Карпова із Адміністрації російського президента до викрадення Надії Савченко.

«Експерти впевнені, що в перехопленій розмові Болотова про "снайперку", якою цікавиться "бабуся", другий голос належить саме Карпову. Експертиза була складною, діалог короткий, але на щастя, Карпов дав розкішне довге інтерв'ю якомусь ватному телеканалу, завдяки чому експерти отримали точний результат. І по стоп-кадру з того ж інтерв'ю Надія його впізнала. Марнославство - мій улюблений порок», – написав Ілля Новіков.

Законопроект про електроенергію

Кабмін розглянув законопроект про ринок електроенергії. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк під час одного зі своїх інтерв’ю. Деталі даного законопроекту наразі не розголошуються, втім раніше в уряді повідомляли, що така реформа буде спрямована на демонополізацію ринку, підвищення конкуренції, залучення інвестицій та зниження вартості послуг для споживачів.

Крім того, за словами прем’єр-міністра законопроект про ринок електричної енергії пройшов експертизу Світового банку, Енергетичного співтовариства, Європейського Союзу, Європейського банку реконструкції та розвитку і USAID, які запропонували внести в нього 11 правок. Після ухвалення законопроекту кабміном, його мають узаконити в Верховній Раді.

Декомунізація в Києві

Московський проспект у столиці можуть перейменувати на проспект Бандери. Про це повідомив директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

«Комісія з питань найменувань при київському міському голові підтримала пропозицію УІНП щодо перейменування проспекту Московського на проспект Степана Бандери», - заявив він.

Таке рішення за словами Володимира В'ятровича співпадає із Законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки» та Законом «про декомунізацію» а також відповідає історичній справедливості.

Помічник Кононенка влаштувався до Фонду Держмайна

Екс-помічник депутата Ігоря Кононенко Володимир Державін, влаштувався заступником голови Фонду держмайна. Згідно інформації, оприлюдненій Кабміном Володимир Державін отримав цю посаду ще 20 січня, проте підтвердження цього призначення з’явилось лише сьогодні.

Нагадаємо, колишнього першого заступника голови «Блока Петра Порошенко», Ігоря Кононенко неодноразово звинувачували у корупції. Конфлікт із ним призвів до гучної відставки міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса і виходу цілого ряду депутатів з пропрезидентської фракції.

Крім того заяви про відхід із уряду написали: міністр аграрополітіки Олексій Павленко, міністр інформаційної політики Юрій Стець, глава МОЗ Олександр Квіташвілі, а також міністр інфраструктури Андрій Пивоварський.

Україна отримає безвізовий режим

Посол Польщі заявив, що безвізовий режим України з Євросоюзом буде запроваджений не пізніше початку 2017 року. Посол Республіки Польща в Україні Генрік Літвін висловив переконання, що безвізовий режим України з ЄС буде запроваджений вже в наступному році.

«Я переконаний, що в 2016 році ми почуємо остаточне позитивне рішення. Скільки відбуватиметься втілення у життя вже практично, важко сказати. Але я маю надію, що в 2016 році ми почуємо рішення і не пізніше, ніж від початку 2017 року, вже практично будемо це реалізовувати», – заявив Генрік Літвін під час презентації авіасполучення з Варшавою у Харкові.

Олійника відпустили під домашній арешт

Патрульного поліцейського Сергія Олійника рішенням апеляційного суду відпустили під домашній арешт.  

Він (Сергій Олійник - ред.) звільнений в залі суду. Попереду - десятки допитів, експертиз і пошуків істини. Але головне, що патрульні поліцейські будуть знати, що їх ніхто не дасть просто так розтоптати! Справедливість є і за неї можна і потрібно боротися! - заявив нардеп Антон Геращенко.

Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе в свою чергу зазначила, що рішення суду несправедливе.

"Коли людина, яку вчора відпустили, сміється – я незадоволена. Це несправедливо, коли поліцейського судять за те, що він виконував свої обов'язки", – заявила вона.

"Азовця" Станіслава Краснова відпустили на свободу, суд триває

Голову ЦК «Азов-Крим» Краснова відпустили на свободу. Сьогодні вдень відбулося чергове судове засідання, на якому повинні були обрати запобіжний захід для активіста.

Під час суду Краснова забрали у лікарню. Після госпіталізації, засідання продовжилось. Було прийнято відвід судді, тому тепер автоматизована система призначить нового суддю для обрання запобіжного заходу.

"Ця перемога - відсторонення від справи цинічної і нелюдяної судді Маліновської стало можливим завдяки професійності захисників і підтримки побратимів Краснова та громадськості.",- наголосив нардеп Ігор Мосійчук.

 

Автор: Євген Ігнатенко