Війна
3 березня 2016
Джемілєв: «Сучасна Росія набагато підступніша за СРСР у питанні репресій»
В анексованому Криму 33 члени Меджлісу кримськотатарського народу перебувають під загрозою арешту.
news-image

Про це в інтерв'ю виданню "15 хвилин" заявив голова Меджлісу кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв, пише «Є!».

33 члени Меджлісу кримськотатарського народу - під прямою загрозою. Крім 5-6 колаборантів, включаючи муфтія, які працюють з "владою". Крім того під ударом і вся система самоврядування: це регіональні Меджліси, це ревізійні комісії Курултаю. В цілому безпосередня небезпека загрожує 2300 людям, які задіяні у всіх структурах кримськотатарського самоврядування, - повідомив він.


За словами Джемілєва, діяльність Меджлісу фактично паралізована:

Люди не можуть збиратися, бо це підпадає під дію закону "про мітинги": більше трьох людей зібралося - це вже несанкціонований мітинг. Крім того, тепер навіть якщо людина нічого не робить, просто член Меджлісу, він вже здійснює злочин.

Політик нагадав, що за радянської влади національний рух кримських татар теж не визнавали.

Говорили, що це відщепенці, автономісти, екстремісти і піддавали репресіям. Але там треба було що-небудь зробити, щоб тебе посадили. Мало було брати участь в національному русі. У тебе повинні були під час обшуку знайти заборонені матеріали, що підпадають під статтю 190 (зберігання і поширення матеріалів, що ганьблять радянський лад і політичну систему - прим.ред.).  А зараз, це нововведення сучасної Росії, просто за те, що ти - член Меджлісу, тебе можуть заарештувати, - зазначив він.
У плані репресій сучасна РФ набагато підступніше і підлі СРСР. Наприклад, при радянській владі не було випадків зникнення людей. Там була процедура. Звичайно, людини, який виступав проти радянської системи, обов'язково заарештовували. Але для цього дотримувалася процедура: суд, захист, обов'язкова відправка в табір. А тут люди можуть просто зникнути, - додав екс-лідер Меджлісу.


Раніше глава МЗС України Павло Клімкін на засіданні Ради з прав людини ООН заявив про етнічні чистки в Криму.

Читайте також: Поклонська передала до суду справу про заборону Меджлісу