Україна
3 березня 2016
«Український тиждень» у Європарламенті: безвізовий режим зачекає
Єврокомісари нагадали українським депутатам про історичне завдання реформувати країну та висловили свою щиру підтримку. Проте наріжне для українців питання залишилося невирішеним: поки що Європа не поспішає пускати до себе українців без віз.
news-image

У Брюсселі вчора минув «Український тиждень» у Європейському парламенті, що тривав з 29 лютого по 2 березня. На зустріч із законодавцями Європи прибула делегація з 40 українських депутатів, яку очолив Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. Головними питаннями було узгодження роботи європейських та українських парламентарів та довгоочікуваний безвізовий режим.

«Ініціатива цієї зустрічі, ініціатива «Українського тижня» і спільного плану дій дала можливість європейським парламентарям та моїм українським колегам стати дійсно ближчими. «Український тиждень» надав можливість побудувати такі канали зв'язку, яких до вчорашнього дня ще не було. Ми сьогодні розуміємо один одного, ми розуміємо реальний стан справ, і ми відчуваємо готовність об'єднувати зусилля для того, щоб побороти надзвичайно складні виклики, які має наша країна, весь цивілізований світ, і зокрема ЄС», - заявив спікер українського парламенту.

Проте під час зустрічей з українськими депутатами загальна риторика європейських представників виявилася не такою наближеною. Зокрема, українським парламентарям було вказано на постійне порушення ними дисципліни засідань, невиконання законодавчих процедур. Зокрема, відмітили недопустимі акції по відношенню до Голови Верховної Ради під час парламентських сесій.

У підсумковому звіті Європарламенту стосовно діяльності Верховної Ради йдеться про припущення, що окремі українські депутати підвладні зовнішнім інтересам та використовують законодавчу владу з метою нанесення шкоди окремим приватним особам. Європейські парламентарі висловили занепокоєння відсутністю прозорості фінансового стану депутатів в Україні, а також великою кількістю свідчень того, що деякі з них увійшли до складу Верховної Ради лише з метою отримання депутатської недоторканості. 

Наріжне питання безвізового режиму України та ЄС зіштовхнулося з новими проблемами. Європейський парламент визнав незадовільною роботу Верховної Ради, а також антикорупційного бюро, тому виключив Україну з плану надання безвізового режиму, куди раніше вона входила разом із Грузією.

«Скасування віз для українців залежить не від ЄС, а від Ради. Можу запевнити, ми сповнені рішучості йти вперед. Нині справа за депутатами Верховної Ради. Все залежить від того, чи відповідають ухвалені закони критеріям, про які ми домовилися раніше», - заявив єврокомісар з питань розширення та політики добросусідства Йоганнес Ган.

Він також вказав на невідповідність закону про електронне декларування доходів українськими чиновниками до погоджених вимог, тому цей акт має вдосконалюватися.

Тепер безвізовий режим з Україною – це окреме питання для ЄС. Це означає, що українцям доведеться зачекати з вільними поїздками до Європи, а обіцяний президентом безвізовий режим Україна отримає «як тільки, так і одразу», а саме: як тільки Європа пересвідчиться, що в Україні справді відбуваються реформи, запевниться у тому, що з корупцією борються, а життєвий рівень українців зростає. Адже навряд чи після надання Україні безвізового режиму Європа очікує на тисячі збіднілих українців з офіційно задекларованими доходами, у найкращому випадку, 200 євро на місяць.

«Правда полягає в тому, що ми дійсно боролися за те, щоб Єврокомісія подала законодавчу ініціативу в Раду ЄС і Європарламент щодо безвізового режиму з Україною і Грузією спільно. Що стало на заваді? Перше. Референдум в Нідерландах. Нідерланди зараз головують в ЄС і це була іх позиція - законодавча ініціатива по Україні після референдуму. Друге. Так і не запрацювало Нацагенство з питань запобігання корупції (НАЗК), хоч там є кворум, на канаті туди ніхто нікого не тяг, люди самі подали документи на конкурс , пройшли його, а потім просто відмовилися працювати», – прокоментувала цю ситуацію народний депутат від БПП Ірина Геращенко.

По завершенні «Українського тижня», у спільному комюніке Комітету парламентської асоціації України-ЄС європейські представники висловили цілковиту підтримку та сподівання на якнайшвидше вирішення внутрішньополітичної кризи, модернізації роботи владних органів, а також вже звично засудили російську агресію.

«Для того, щоб продовжувати здійснення системних реформ, Україні потрібен ефективний уряд, який би спирався на стабільну більшість. Саме тому ми закликаємо всі реформаторські сили України знайти порозуміння і зосередити зусилля на пошуку виходу з політичної ситуації», - наголосили європейські парламентарі у заяві.

«На цьому ми завершуємо нашу сесію. Всім, хто сьогодні повертається в Україну після обіду, я б хотів побажати на цьому поїзді реформ щасливої дороги і Слава Україні!», - наостанок заявив голова місії Європарламенту в Україні Пет Кокс.

«Український тиждень» у ЄС – це чергове повідомлення Україні про те, що вона не потрібна Європі слабкою та корумпованою. Європейці чітко дають зрозуміти, що без вирішення внутрішніх проблем українцям не слід очікувати на повноцінні рівноправні відносини з ЄС. Якщо країна залишатиметься корумпованою та збіднілою, то окрім референдуму у Нідерландах ЄС матиме ще достатню кількість приводів для утримання України на відстані. Тому вирішення усіх наріжних питань з Європою, особливо перспективи безвізового режиму, найближчим часом будуть залежати не від Брюсселю, а насамперед від Києва.

 

Костянтин Рубель