Україна
3 березня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

Звільнення журналістки

З полону проросійських бойовиків визволили журналістку Марію Варфоломєєву. Про це сьогодні повідомила прес-служба президента України.

«Марія Варфоломеєва на свободі! Дякую всім небайдужим, які зробили гігантську роботу, щоб наблизити цей день. Для звільнення Марії Президент помилував російського громадянина, якого сьогодні передали на окуповану територію. "Борюся і буду боротися за кожного українця", - сказав Петро Порошенко Марії по телефону», – написали на сторінці прес-служби у facebook.

В той же час, за інформацією кореспондента «Громадського радіо» Костянтина Реуцького, його колегу Варфоломєєву обміняли на двох людей.

«Її обміняли на двох осіб. На громадянську жінку і російського військового, який був засуджений в Україні, зовсім недавно. Він отримав десь 11 років тюремного ув'язнення, був помилуваний президентом і відправлений на обмін», - повідомив журналіст.

Обстріли бойовиків

3 березня прес-центр штабу АТО повідомив, що проросійські терористи всупереч «Мінським домовленостям» обстріляли з «Градів» позиції сил АТО. Бойовики стріляли із з реактивної артилерії по позиціях українських бійців із окупованого Донецька у напрямку Невельського та зі Старомихайлівки по Красногорівці.

«По опорних пунктах українських позицій були випущені щонайменше по 10 реактивних снарядів у кожному окремому випадку. Обстріл був здійснений о 5.15 ранку», – зазначили у штабі.

Втрати солдат

В сутичках із проросійськими бойовиками Україна втратила не менше 430 військових після підписання «Мінських угод». Таку статистику в інтерв'ю «Голосу Америки» оприлюднив заступник помічника міністра оборони США Майкл Карпентер.

Чиновник у веденні якого знаходяться питання, пов'язані з Україною, Росією та Євразією, заявив, що США спостерігають значне посилення зіткнень на сході України.

«Незважаючи на торішню угоду про припинення вогню, збройні сили України втратили не менше 430 осіб у зіткненнях з сепаратистами. Росія підтримує командні та управлінські зв'язки з сепаратистами, яких вона підготувала в Східній Україні та постачає на український Донбас важке озброєння. Це проблема, яка заохочується Росією», – заявив Карпентер.

Захист Меджлісу

Моніторингова місія ООН з питань дотримання прав людини в Україні закликала Росію відмовитися від наміру заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу. Зокрема, про це заявила голова місії Фіона Фрейзер, під час одного зі своїх виступів.

«Ми закликаємо відкликати прохання про заборону Меджлісу», – повідомила голова місії ООН.

Нагадаємо, сьогодні в Криму відбулося перше засідання суду у справі про заборону Меджлісу за позовом самозваного прокурора Криму Наталії Поклонської. Крім того окупаційна влада заочно заарештувала голову Меджлісу Рефата Чубарова, начебто через публічні заклики, спрямовані на порушення територіальної цілісності Росії.