Економіка та бізнес
4 березня 2016
Мінфін мовчатиме про деталі підготовки до суду з РФ щодо «боргу Януковича» - Яресько
«Це кропітка праця, яку ми не афішуватимемо. Будемо працювати в інтересах України, щоб захищати інтереси України», - сказала міністр.
news-image

Українська влада ретельно готуються до судового розгляду з Російською Федерацією у Високому суді Лондона, але поки що не мають наміру афішувати деталі цієї підготовки і стратегію захисту, передає «Є!» з посиланням на УНІАН.

Про це повідомила сьогодні журналістам міністр фінансів України Наталія Яресько.

Це кропітка праця, яку ми не будемо афішувати. Будемо працювати в інтересах України, аби захищати інтереси України, - сказала Яресько, відповідаючи на питання про стратегію України в англійському суді за позовом РФ щодо «кредиту Януковича» на 3 млрд дол.

Вчора пізно ввечері Міністерство фінансів України оприлюднило заяву із зазначенням, що Україна подала у Високий суд Англії підтвердження про одержання нею процесуальних документів, в яких наша країна заявила про свій намір заперечувати всі позовні вимоги, пред'явлені до неї компанією The Law Debenture Trust Corporation Plc у зв'язку з так званою заборгованістю перед Російською Федерацією.

Україна підтверджує свій раніше заявлений намір рішуче захищати свою позицію у справі. Для представництва України в цьому провадженні Міністерство фінансів України залучило Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan - провідну міжнародну юридичну фірму, що спеціалізується на представництві в судах, - йдеться в заяві Мінфіну.

Нагадаємо, Росія звернулася до високого суду Лондона з позовом до України після непогашення нашою країною основної суми боргу і відсотків за кредитом на 3 млрд дол., одержаним Україною в рамках домовленостей між президентом РФ Володимиром Путіним і тодішнім президентом України Віктором Януковичем у грудні 2013 року. Кредит було видано за допомогою викупу євробондів України через Ірландську фондову біржу, що прирівнює його до комерційного, однак російська сторона наполягає, що позика є міждержавною.

Україна включила російський кредит у периметр реструктуризації держборгу, яку успішно завершила щодо 13 із 14 випусків облігацій в листопаді минулого року. «Російські» облігації не увійшли до переліку паперів, які пройшли реструктуризацію і підлягають обміну на нові папери, у зв'язку з відмовою РФ від участі в цьому процесі. Під час переговорів російська сторона в публічних заявах наполягала на одержанні кращих умов, ніж у інших кредиторів - учасників реструктуризації, що заборонено меморандумом про обмін облігацій, укладеним між Україною та власниками реструктурованих облігацій.

Україна проводила реструктуризацію держборгу в рамках програми з Міжнародним валютним фондом, схваленої Радою директорів МВФ у березні минулого року. У грудні МВФ визнав борг України перед Росією офіційним, оскільки з'ясувалося, що власником цього боргу був і залишається уряд РФ. Водночас, Фонд пом'якшив вимоги своєї політики кредитування країн, що мають боргові проблеми, зокрема за суверенним боргом, що дозволить ряду країн, включаючи Україну, продовжити співпрацю з МВФ навіть за умови невиплати боргів, зокрема «російського» боргу.

У зв'язку з відмовою РФ від участі в борговій операції, Кабінет міністрів України в грудні минулого року ввів мораторій на виплату за «російським» бондами і доручив Міністерству юстиції найняти юристів для захисту інтересів нашої країни в суді.

 

Читайте також: Росія подала до лондонського суду на Україну через «борг Януковича»