Україна
4 березня 2016
Огляд найголовніших подій
Найголовніші події країни - коротким рядком.
news-image

НАБ та ГПУ

Глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник звинуватив Генеральну прокуратуру в ігноруванні вимог. За словами чиновника Генпрокуратура відмовляється передавати НАБ кримінальні справи, які та вимагає.

«Ми витребували у Генпрокуратури близько десяти справ. Я виніс всі ці рішення, згідно з процедурою узгодив їх з антикорупційним прокурором, але вони не виконуються. По багатьох справах НАБ відправило запити генпрокурору, однак ми так і не отримали офіційних відповідей. Ще трохи почекаємо і будемо звертатися за допомогою до парламенту» – підкреслив Ситник.

Меморандум МВФ

Міністр фінансів Наталія Яресько заявила, що текст меморандуму з Міжнародним валютним фондом змінюється майже щотижня.

«Меморандум наразі обговорюється. Там таких конкретних проблем немає. Ситуація змінюється, меморандум змінюється. Майже кожен тиждень», – заявила політик в ході прес-конференції.

Крім того Яресько не стала прогнозувати, коли буде виділено третій транш кредитів від МВФ. Втім політик запевнила, що це станеться не пізніше ніж через 2-3 тижні після підписання меморандуму.

Пасинок Фірташа

Генпрокуратура скерувала до суду обвинувачення проти Сергія Калиновського - пасинка олігарха Дмитра Фірташа. Як зазначають у ГПУ, Сергію Калиновському інкримінували дві статті Кримінального кодексу - ч. 2 ст. 345 (насильство проти працівника правоохоронного органу) і ч. 3 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху) КК України.

Нагадаємо 8 років тому в ДТП Калиновський збив на смерть двох людей. Після смертельного наїзду він втік від правосуддя і довго переховувався доки не був затриманий за порушення правил дорожнього руху.

Кредит від Японії

Україна та Японія ратифікували угоду про другу позику на суму майже 0 млн. За словами міністра фінансів України Наталії Яресько ці гроші виділяються нашій країні для здійснення структурних економічних реформ.

«Вже в квітні сподіваємося отримати кредитні кошти одним траншем, які будуть направлені до загального фонду держбюджету», — заявила вона на спільній прес-конференції із послом Японії Шигекі Сумі.

Також міністр зазначила, що даний кредит надається Україні сроком на 20 років з пільговим періодом 6 років та із процентною ставкою менше 1% річних. Задля його отримання Україна виконала 10 умов пов’язаних із лібералізацією економіки.

Автор: Євген Ігнатенко