Суспільство
10 березня 2016
Китайські науковці змогли регенерувати кришталик ока
У Китаї провели новаторську процедуру регенерації ока для успішного лікування дітей із катарактою.
news-image

Зазвичай для відновлення зору потрібно імплантувати кришталик, але операція, описана в журналі Nature, активує стовбурові клітини ока для вирощування нового кришталика, передає «Є!».

Експерти називають цей прорив одним із найбільших досягнень у галузі регенеративної медицини.

Близько 20 мільйонів людей сліпі через катаракту. З віком цей стан стає дедалі поширенішим, хоча деякі діти з ним народжуються.

У традиційному лікуванні використовують ультразвук, щоби пом'якшити і розбити кришталик, який потім прибирають із ока. Після цього треба імплантувати штучний кришталик, але це може призвести до ускладнень, особливо у дітей.

Методика, розроблена науковцями з китайського Університету Сунь Ятсена і Університету штату Каліфорнія в Сан-Дієго, ґрунтується на видаленні катаракти зсередини кришталика через крихітний розріз.

При цьому зовнішня поверхня кришталика, його капсула, лишається неушкодженою. Ця структура встелена епітеліальними стовбуровими клітинами, які трансформуються в новий кришталик.

Після успішних випробувань на кроликах і мавпах фахівці провели клінічні випробування на 12 дітях. Через вісім місяців у всіх дітей відновлений кришталик досяг розміру нормального.

Клінічні випробування продовжать на старших пацієнтах, оскільки стовбурові клітини в епітелії дітей мають найбільший потенціал до регенерації. Від катаракти страждають переважно люди літнього віку, але науковці вважають, що стовбурові клітини можуть допомогти і їм у відновленні пошкоджених тканин ока.

Перші пробні операції у літніх людей дали обнадійливі результати.

Читайте також: Обгорілому на пожежі американцеві повністю пересадили обличчя (фото)