Суспільство
10 березня 2016
Всі хочуть спіймати Фірташа, але ніхто не намагається спіймати головного лікаря районної лікарні, - експерт
Громадські активісти викрили у держустановах семи регіонів зловживань на 63 млн гривень .
news-image

Немає сумнівів, що в Україні розвинена так звана «елітна» корупція, але безпосередньо в регіонах відбувається 98 відсотків корупційних дій. Про це сьогодні заявив на прес-конференції  директор з комунікації Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Духович, передає кореспондент  «Є!».

Зокрема, на прес-конференції  були представлені  8 розслідувань з семи регіонів України, завдяки яким громадські активісті виявили у державних установах різного типу зловживань на понад 63 млн гривень. Ці розслідування є результатом роботи антикорупційного проекту, що реалізується спільно з посольством Великобританії та Комітетом з питань протидії корупції ВР. Незвичайність проекту полягає у тому, що корупційні схеми викривають безпосередньо громадські активісти.

Євген Духович зауважив, що існує багато  типових зловживань, які мають місце в держустановах.

Всі ці схеми існують давно, але увага до них завжди була незначною. Наразі ми маємо створити умови для людей, які хочуть працювати по викриттю цих схем, робити їх публічними. Сьогодні в Україні всі сфокусовані на елітній корупції, всі хочуть спіймати Фірташа, але ніхто не намагається спіймати головного лікаря районної лікарні, і це наша головна проблема. Тому що Фірташ – один. А районних лікарів – п’ятсот, - сказав Євген Духович.

Антикорупційний експерт МЦПД  Наталія Шило познайомила журналістів із корупційними схемами, які викрили активісти і зауважила, що такі оборудки  можна зустріти у кожному місті в Україні. Вона представила вісім розслідувань з семи регіонів України - Львова, Одеси, Херсона, Хмельницького, Харківа, Івано-Франківська та м. Сквира Київської області.  Розслідування активістів стосувалися, зокрема, закупівлі вугілля на шахті, що належить міністру  «ДНР»,  привласнення службовими особами земельної ділянки у центрі міста в обхід аукціону, виділення соціального житла обласному прокурору та судді, тендерних процедур тощо.

Якщо перевіряти кожну установу, заклад, ви знайдете ці схеми. Дуже багато схем у лікарнях. Наприклад, наш активіст кілька років досліджував Сквирську районну лікарню, і нарешті ми добилися того, що ДПІ Київської області перевірила цю лікарню. Наразі відкрито кримінальне провадження, проводиться слідство. Були викриті втрати з держбюджету на суму більше 747 тис гривень. Схеми – типові: закупівля ліків за бюджетний кошт при фактичному самостійному забезпеченні пацієнтів ліками, списання сотень літрів паливно-мастильних матеріалів, завищення ціни по ремонту приміщення та інше. У кожній другій, ні, навіть, у кожній першій лікарні ви знайдете ці схеми, - зазначила Наталія Шило.

На думку експертів МЦПД,  кількість корупціонерів значно зменшиться, якщо кожен чиновник буде знати, що його дії відслідковуваються активістами та громадськістю.

Ми хочемо залучити якомога більше громадськості , щоб у кожному місті були активісти, які б моніторили державні установи – щодо тендерів, стилю життя керівництва, на рішення щодо витрачання державних коштів. Якщо чиновники знатимуть, що кожний корупційний випадок стане публічним, у них не буде відчуття, що вони можуть робити, що забажають, - підкреслила Наталія Шило.
Якщо ми будемо контролювати чиновників - ми будемо змінювати країну, - додала вона.

Наразі матеріали розслідувань оприлюднені на спеціально створеному Антикорупційному порталі громадських розслідувань МЦПД.

Читайте також: Українське підприємство закуповує вугілля у міністра «ДНР» за завищеними цінами