Наука та технології
15 березня 2016
Зміни у смартфонах 2016 року
Нещодавні анонси на виставці "Mobile World Congress 2016" продемонстрували прихильникам гаджетів, що станеться з цьогорічними смартфонами.
news-image

Наприкінці 2015 року IT-видання прогнозували декілька головних трендів, які мали бути реалізовані цього року серед смартфонів, повідомляє «Є!». Це: популяризація роз'єму USB type C, інтеграція технології надшвидкої зарядки, поширення гнучких екранів та вдосконалення модульних моделей. 

Щорічна виставка, що проводилася у Барселоні, показала, яка частина цих прогнозів втілилася у реальність. Так як на "Mobile World Congress 2016" було представлено безліч всього цікавого (окрім великої кількості анонсів нових мобільних телефонів там показали штучну робо-кисть та навіть робота-фермера), ми вирішили обмежитися 5 найбільш потужними моделями телефонів, що привернули до себе увагу світової преси. 

LG G5

Корпус нового флагману від компанії LG повністю зроблений з металу. Модель має найпотужніший на даний момент процесор Snapdragon 820, сенсорний IPS дисплей на 5,3 дюймів (2560x1440 пікселів), 2 камери на 8 та 16 мегапікселів, 4 гігабайти оперативної пам’яті, роз'єм USB type C та можливість підключення додаткових модулів, які компанія офіційно називає "друзями". На даний момент модулів існує усього п'ять. Це батарейна ручка LG Cam Plus для полегшення процесу зйомки, підсилювач звуку LG Hi-Fi Plus, гарнітура віртуальної реальності LG 360 VR, зовнішня камера з кутом огляду на 360 градусів LG 360 Cam та Rolling Bot – маленький робот, що може пересуватися по рівній поверхні, а також робити фото та записувати відео. 

Xiaomi Mi5

Китайський бренд Xiaomi, що відомий нижчими ніж у конкурентів цінами, цього року був представлений новою моделлю Xiaomi Mi5. Вона має дисплей на 5,15 дюймів (1920x1800 пікселів), процесор як у LG G5 Snapdragon 820, оперативну пам’ять на 3 Гб. Цей смартфон дуже легкий – він важить усього 129 грамів. Фронтальна камера в нього на 4 мегапікселя. Цікавою є камера на 16 мегапікселів зі спеціальною системою стабілізації за 4 осями. Модель має роз'єм USB type C та інтегрований датчик відбитків пальців. Цей смартфон завдяки технології Quick Charge 3.0 можна швидко заряджати.

HP Elite x3

Новий телефон від HP перш за все відрізняється від моделей конкурентів використанням операційної мобільної системи Windows 10. Elite x3 оснащений QHD дисплеєм на 5,96 дюймів з розділенням 2560x1440 пікселів, традиційним для цьогорічних моделей процесором Snapdragon 820, основною 16-мегапіксельною камерою (фронтальна на 8 мегапікселів), слотом для карт microSD. Оперативна пам'ять також становить 3 Гб. Цей смартфон можна перетворити у повноцінний ПК, якщо через спеціальну док-станцію з’єднати з монітором, клавіатурою та мишкою. Дана модель також має USB type C роз'єм.

Sony Xperia X

Нова серія моделей X від Sony повинна замінити минулорічну серію Z. Збалансований флагман серії Xperia X має Full HD IPS дисплей на 5 дюймів з розділенням 1920x1800, 3 Гб оперативної пам’яті, фронтальну камеру на 13 мігепікселів та основну камеру на 23 мегапікселі, слот для карт microSD, процесор Snapdragon 820, стандартній micro-USB роз'єм. Його задня кришка зроблена з металу. Ця модель також має цікавий акумулятор Li-Ion на 2620 мАг з технологією швидкої зарядки. Достатньо заряджати телефон 10 хвилин і ним можна буде користуватися 5 годин.

Samsung Galaxy S7/Galaxy S7 Edge

Цього року компанія Samsung презентувала дві моделі, що відрізняються переважно корпусом та QHD екранами на 5,1 та 5,5 дюймів з роздільною здатністю 2560x1440 пікселів. Також Galaxy S7 Edge має вигнутий екран. Ця особливість стала традиційною для серії Edge. Galaxy S7 та Galaxy S7 Edge отримали процесор Exynos 8 octa з 8 ядрами, слот під microSD карти, спеціальний захист від пилу та вологи, фронтальну камеру на 5 мегапікселів, основну камеру на 12 мегапікселів зі збільшеним сенсором, а також сканер відбитків пальців. Обидві моделі отримали по 4 Гб оперативної пам’яті. Інтерфейсний роз'єм в них залишився класичним – micro-USB. Скло на цих моделях щільніше прилягає до металу. Обидва смартфони мають режим екстремального енергозбереження та аккумулятор Li-Ion, що дозволяє за годину зарядити моделі на 70%.

Підсумовуючи, можна побачити, що майже всі прогнози збулися. Сьогоднішніми трендами є популяризація процесору Snapdragon 820, поширення слотів під microSD карти та поступовий перехід інтерфейсного роз'єму від micro-USB до USB type C. Модульні смартфони на прикладі моделі від LG розвиваються, проте ця технологія на даний момент не є надто поширеною. Те саме стосується популяризації вигнутих екранів. Також компанії починають активно інтегрувати у смартфони сканери відбитків пальців.

Що стосується швидкої зарядки, то смартфони, які мають акумулятор Li-Ion, можуть швидко заряджатися. На тій же самій виставці "Mobile World Congress 2016" компанія Oppo презентувала свою технологію Super VOOC. Вона дозволяє повністю заряджати акумулятор на 2500 мАг за 15 хвилин. 5 хвилин такої зарядки вистачить, щоб користуватися смартфоном понад 10 годин. На даний момент ця технологія, яка перевершує Quick Charge 3.0, залишається експериментальною.