Події
16 березня 2016
«Що робити з територією знають, а з чорнобильцями - ні»: Томенко розповів про нагальні проблеми чорнобильців
Народний депутат Микола Томенко вважає, що в уряді є лише розуміння, що робити з територією Чорнобільської зони відчуження.
news-image

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, нардеп Микола Томенко розповів кореспондентові «Є!» своє бачення розв'язання проблем чорнобильців і самої Чорнобильської зони напередодні 30-річчя трагедії.

Проблема має дві складові. Перша складова - взагалі що робити з Чорнобилем як з територією. Тут є розуміння, як перевести його з території страху на іноваційну територію, куди можна приїхати дослідникам, міжнародним компаніям тощо. Хочуть запустити універсальний радіологічний заповідник, - повідомив він.

Проте, на думку політика, в урядовців нема розуміння, що робити з другою складовою проблеми - з людьми, тобто з ліквідаторами аварії на ЧАЕС.

Один закон вибили з горем пополам, про доплати тим, хто працює в Чорнобильській зоні. Вчора мусили розглядати закон, але істерія з Януковичем (прийняття закону про повернення коштів з заморожених рахунків за кордоном - прим.ред.) призвела до того, що ми до 30-річчя (Чорнобильської трагедії - прим.ред.) не прийняли закон, яким хотіли хоча би пільги вдовам ліквідаторам повернути, і захистити тих працюючих чорнобильців, в яких забирають відсотки по пенсіях, - сказав Томенко.

Нардеп пообіцяв, що цей законопроект будуть розглядати завтра. 

Він також наголосив, що сьогодні є указ президента про вшанування чорнобильців, але "уряд всі програми позабирав".

Тому сьогодні очікую дуже жорстку і непросту розмову з цього приводу, будуть профспілки і представники чорнобильських організацій, - повідомив Томенко.

Нагадаємо, 2016 рік оголошений роком вшанування учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Читайте також: Порошенко оголосив 2016-й роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС