Політика
18 березня 2016
Будь-який президент прагне мати підконтрольного йому Генпрокурора, - Ляшко
Олег Ляшко вважає, що Генпрокурором не повинна бути політична фігура.
news-image

Олег Ляшко дав коментар кореспонденту «Є!» щодо ситуації навколо відставки Генпрокурора.

"Щодо Шокіна я сказав, що Шокін буде відправлений у відставку. У мене немає сумніву, але просто сьогодні фігура Генерального прокурора - це як розмінна монета. Тобто вирішуються ці питання разом із формування коаліції і формуванням уряду. З цих причин Шокіна досі не відправили у відставку"

На запитання "Як ви ставитеся до кандидатури Юрія Луценка на посаду Генпрокурора?" нардеп відповів:

"Я вважаю, що Генеральним прокурором має бути не політична фігура. Саме з  цією метою рік тому я зареєстрував законопроект про те, щоб обирати Генерального прокурора на прозорому конкурсі. Щоб позбавити Президента права обирати Генерального прокурора. Тому що будь-який президент прагне поставити контрольованого ним Генерального прокурора з однією метою: для того, щоб Генеральний прокурор виконував політичні доручення, виконував завдання. Для того, щоб ми мали реальну реформу прокуратури,  Генеральний прокурор має бути не політичною фігурою, не підлегла, не підзвітна ні Президенту, ні парламенту, а тільки закону"

Чи реально в Україні обирати Генпрокурора за відкритим конкурсом?

"Реально. Ми ж обрали Голову Антикорупційного бюро за відкритим конкурсом. Тепер, сподіваюся, будуть результати діяльності. Ми ж обрали антикорупційного прокурора. Вибирати можна. Головне, щоб потім влада не використовувала механізми тиску для того, щоб номінально незалежних посадових осіб перетворити на реально залежних"