Політика
22 березня 2016
Як висловлюють співчуття українські чиновники бельгійцям
Вранці 22 березня в аеропорту Брюсселя прогриміли два вибухи.
news-image

Як повідомляє «Є!», за попередніми даними, це був терористичний акт. Пізніше вибух стався і в брюссельському метро.

У столиці Бельгії скасовано рух всього громадського транспорту. Точна кількість жертв поки не встановлена. ЗМІ повідомляють про 13 загиблих, десятки поранених.  У багатьох європейських містах посилено заходи безпеки.

Українські чиновники висловлюють свої співчуття бельгійцям. 

Петро Порошенко, президент України: 

Тероризм наніс підступний удар у саме серце Європи. В Україні з глибоким сумом сприйняли звістку про вибухи в Брюсселі. Ганебному акту агресії не може бути виправдання.

Ярсеній Яценюк, прем'єр-міністр України: 

Уряд України висловлює глибоке співчуття Бельгії у зв'язку з терористичними атаками у Брюсселі. Ми вражені зухвалістю злочинців. Серія терору націлена на залякування усіх наших народів. Наша колективна відповідь має бути рішучою. Співпереживаємо з болем наших партнерів і рішуче підтримуємо спільні діі проти міжнародного тероризму.

Олег Ляшко, народний депутат, лідер Радикальної партії: 

Чужого горя не буває. Щиро співчуваю рідним і близьким жертвам терактів у Брюселі. Тероризм - чума 21 століття, яка може дістати кожного
 
Василь Грицак, Голова Служби безпеки України під час лекції в Національному університеті "Києво-Могилянська академія":
 
Ви, напевно, вже знаєте, що сьогодні в Брюсселі були два вибухи, за попередніми даними, є 12 жертв. Я не здивуюся, якщо це є елементом тієї гібридної війни Росії.
 
Юлія Тимошенко, народний депутат: 
 
Страшні події у Брюсселі. Ще страшніше від того, що там зараз українські депутати, в тому числі наші Альона Шкрум і Борис Тарасюк. Світ стає дуже тісним через загрозу тероризму. Мої співчуття родинам загиблих і пораненим.
 
Володимир Гройсман, голова Верховної Ради України: 
 
Європо, Україна з тобою. Віч-на-віч з тероризмом маємо бути мужніми та об'єднаними. Співчуваю близьким загиблих і постраждалим.

Міхеїл Саакашвілі, губернатор Одеської області: 

Моя дружина і син провели кілька годин в цьому терміналі Брюссельського аеропорту, який сьогодні вранці підірвали терористи і вилетіли за кілька годин до теракту. Коли я прочитав про цю трагедію я вже знав, що вони встигли вилетіти, але відразу подумав про родичів і близьких тих жертв, які не змогли врятуватися. Це жахлива трагедія і на жаль, мабуть, не остання. Доводиться констатувати, що окрім інших причин це результат занадто великиої бюрократизації, безладдя та невміння приймати жорсткі рішення.

Зорян Шкіряк, радник міністра внутрішніх справ України: 

Теракти в Брюсселі ( як і у Франції та Туреччині ), руками ісламських бойовиків, могли організувати російські спецслужби за прямим наказом Путіна. Я в цьому переконаний. Мета очевидна - завуальована спроба нахабного шантажу країн ЄС, з огляду на буцімто спільну антитерористичну боротьбу. Йому потрібне послаблення тиску на РФ з боку цивілізованого світу. Втім, у тому, що міжнародне терористичне угрупування ІДІЛ є продуктом створеним в ГРУ-ФСБ, особисто у мене, сумнівів не викликає. Путін прагне змінити світовий порядок і з цією метою буде продовжувати вбивати безневинних людей по цілому світу. Наразі, йому потрібна відміна міжнародних санкцій, котрі день за днем заганяють Росію в соціально-економічну прірву. Це загрожує внутрішній дестабілізації, тотальним обуренням зубожілих людей та масовими протестами вже найближчим часом. Заради недопущення цього Кремль готовий на все, в тому числі на теракти. У Франції, Туреччині, Бельгії і в інших країнах Європи. Всі ці терористичні акти - ланки одного великого ланцюга і страшної злочинної схеми, що намальована в Москві.