Світ
24 березня 2016
У США виявлено військовий корабель, який зник 95 років тому
До теперішнього часу про долю "Конестоги" і членів його екіпажу в складі 56 чоловік нічого не було відомо.
news-image

Американським військовим і співробітникам Національного управління США з вивчення океану та атмосфери (NOAA) вдалося розкрити одну з таємниць морської історії ХХ століття. Вони виявили військовий буксир "Конестога" (USS Conestoga), безслідно зниклий 95 років тому, передає «Є!» із посиланням на  CNN.

Майже століття ми будували домисли, і ось, нарешті, зникнення "Конестоги" більше не оповите завісою таємниці, - заявив заступник директора NOAA Менсон Браун.

Він висловив надію, що ця подія принесе хоч якусь розраду сім'ям загиблих матросів, а ВМС США тепер зможуть віддати їм належні почесті.

Насправді, останки корабля були знайдені ще в 2009 році. Вони знаходилися на глибині 57 метрів на відстані майже 5 км від Фараллонових островів, недалеко від узбережжя Сан-Франциско. Однак тоді дослідники вважали, що виявили невідоме затонуле судно. На час про цю знахідку забули.

У 2014 році NOAA почало вивчення виявлених раніше затонулих кораблів. В результаті в жовтні 2015 року фахівцям далося встановити, що маршрут "Конестоги" дійсно пролягав близько Фараллонових островів. Місце загибелі корабля обстежили з використанням глибоководних камер. На отриманих кадрах видно, що судно не має значних пошкоджень, проте його корпус серйозно постраждав від корозії.
За підсумками досліджень океанологи і військові прийшли до висновку про те, що затонулий корабель - "Конестога".

Цей буксир був придбаний ВМС США у 1917 році. Якийсь час він супроводжував кораблі в Атлантиці, потім у 1919 році його направили на військову базу в Норфолк (штат Вірджинія). Ще через пару років він був переведений на Західне узбережжя США. 25 березня 1921 корабель відійшов від причалу військово-морської бази Мар-Айленд і попрямував в Перл-Харбор на Гаваях. З тих пір до теперішнього часу про долю "Конестоги" і членів його екіпажу в складі 56 чоловік нічого не було відомо. Причини аварії буксира поки не встановлені.