Події
24 березня 2016
Європейські банки відмовилися розміщувати російські цінні папери
Великі європейські банки відмовилися розміщувати російські євробонди на 3 мільярди доларів.
news-image

Про це з посиланням на джерела повідомив The Wall Street Journal у четвер, 24 березня, пише «Є!».

WSJ дізналися, що європейські великі банки BNP Paribas, Credit Suisse Group AG, Deutsche Bank AG, HSBC і UBS Group AG вирішили не брати участь в розміщенні російських боргових цінних паперів. В середині березня Європейський Центробанк рекомендував кредитним організаціям не брати участь в розміщенні російських євробондів.

Раніше таку ж рекомендацію своїм банкам дав Держдеп США, і американські банки в результаті відмовилися від участі в розміщенні. Причиною в обох випадках послужили санкції. Формально накладені обмеження не забороняють банкам інвестувати в російські цінні папери, але, на думку регуляторів Європи і США, залучені кошти можуть в результаті опинитися в російських компаніях зі списку санкцій.

Ніхто не хоче робити щось, що може суперечити концепції санкцій, - сказав Пол МакНамара, керуючий фондом GAM Holding AG.

Джерела WSJ не виключають, що в розміщенні російських євробондів можуть взяти участь французький банк Societe Generale, який володіє російським "Росбанком", або італійський UniCredit.

Крім європейських і американських банків Мінфін Росії також відправляв пропозицію брати участь у розміщенні китайським, японським і швейцарським кредитним організаціям. Світлана Нікітіна, радник міністра фінансів говорила, що майже половина з 28 банків відгукнулися на пропозицію Росії.

Одне з прохань банків - відмовитися від деномінації в доларах, пише WSJ. Оскільки в цьому випадку євробонди будуть проводитися через США і це може обернутися проблемою для учасників угоди, сказав WSJ московський банкір, близький до переговорів.

Головними організаторами угоди стануть російські і китайські банки, пише WSJ, але Росія як і раніше зацікавлена ​​в участі західних кредитних організацій. Оголосити про те, які банки будуть брати участь в розміщенні, Мінфін планує в кінці березня, сказав WSJ джерело в уряді. Про це говорив і Костянтин Вишковський, директор департаменту держборгу і державних активів Мінфіну.

Потенційні інвестори також побоюються, що продати російські цінні папери на вторинному ринку може бути важко, пише WSJ. Едвін Гутьєррес з Aberdeen Asset Management СКАЗАВ виданню, що не бачить великої цінності в російських облігаціях на тлі падіння економіки в минулому році.

Реальний ВВП Росії впав на 3,7% в 2015 році і, як очікується, падіння продовжиться. Через брак коштів у бюджеті Мінфін і зважився вийти на міжнародний ринок запозичень, пише WSJ.

 

Читайте також: Американським банкам рекомендують не купувати облігації Росії - ЗМІ