Київ
28 березня 2016
«Заткніть пельки» і «Як ви мене дістали»: обурлива поведінка вчителів спричинила скандал у школі Києва
Поведінка вчителів київської школи № 78 обурила батьків учнів 5-А класу і змусила їх хвилюватись за психологічний стан дітей.
news-image
Про ситуацію у закладі, який знаходиться у самому центрі столиці, "Українській правді. Життя" розповіли батьки школярів, передає «Є!».

17 березня вони подали кілька скарг.

Перша – директорові на вчителів зарубіжної літератури та основ здоров’я "за жорстке, негуманне ставлення до дітей і казарменні методи виховання, приниження їхніх особистостей".

Одна з заявителів - Наталя та її син є вимушеними переселенцями з Криму. Вони виїхали до Києва у квітні 2014 року, одразу після псевдореферендуму. Хлопець пішов до школи, яка була найближче до нового дому. Наталя розповідає, що у школі пішли їм назустріч і прийняли до 4 класу, де процес адаптації проходив добре.

У цьому навчальному році хлопець перейшов до 5-А класу, і викладала у нього вже не одна вчителька, а різні учителі.

Згодом він почав скаржитись на головний біль після уроків, бо вчитель кричить, а потім зовсім відмовився йти на урок.

Перед 8 березня моя дитина сказала мені: не води мене до школи, я не можу там сидіти. Він став сонним і не міг займатись із репетитором з англійської мови, – підтвердила Наталя, мама п’ятикласника.

Схожі проблеми були і у інших учнів класу. Як повідомила Ольга, мама одного з хлопців, – її син ще минулого року мав проблеми зі здоров’ям через стосунки із іншою вчителькою.

Батьки ініціативної групи вирішили записати те, що відбувається у школі, і надали "Українській правді. Життя" аудіозаписи, зроблені дітьми під час уроків.

На них чутно, як вчитель з основ здоров’я кричить комусь із учнів (російською мовою):

Ты нормально себя чувствуешь с самого утреца? Тогда если ты не знаешь, я тебе расскажу. Когда входят в кабинет с утреца, говорят: доброе утро, извините за опоздание. А не вошел и рычишь, как ненормальный.
Если первый урок у 5-А класса, значит, день уже не удался, – каже на записі педагог.


Її колега, вчителька зарубіжної літератури, грубо командує дітям "Встали!", зізнається їм "Якби ви тільки знали, як ви мене дістали" і звертається до учня "рот свій закрий".Вчителька також використовує такі фрази, як  "стулили пельки" і "я не давала тебі слова", які вимовляє погрозливим тоном.

За словами мам учнів Наталі та Ольги, батьківські зібрання у школі не проводились з вересня, а на їхні прохання влаштувати позачергові зібрання класний керівник та адміністрація відповідали мовчанням, тож владнати ситуацію не вдавалося.

Тепер вони вимагають відсторонити цих учителів від роботи з 5-А класом.

У свою чергу директор школи Світлана Гаєва заявила, що після прослуховування аудіозаписів було прийнято рішення перевести викладачів до іншого класу.

Ці вчителі у цьому класі викладати не будуть. Вони попереджені і у своїх пояснювальних записках пообіцяли таким чином з дітьми більше не спілкуватись.

За словами директорки, школа збирала колектив, який обговорював ситуацію:

Вчителі на зборах самі говорили, що вони неправі, і підірвали свій авторитет.

Рішення про дисциплінарне стягнення повинне прийняти Печерське районне управління освіти, до якого звертається директор школи.

Методи спілкування мене не влаштовують, про це я повідомила начальника управління освіти Печерського району з поданням про винесення догани вчителям, які неправильно себе поводять у спілкуванні з дітьми.

На запитання про те, що могло спричинити таку поведінку вчителів, Гаєва пояснила, що перевтома, погіршений стан здоров’я  і особисті обставини могли стати поштовхом до неврівноваженості.

Відсутність класних зборів у 5-А з вересня директор виправдовує карантином: батьки не погоджувались приходити, бо хворіли і діти, і вони самі, на лікарняному також була класний керівник. Мовляв, навіщо розносити інфекцію чи збирати лише 4-5 осіб.

Натомість батьки ініціативної групи наполягають, що про збори вони просили неодноразово, але їх ігнорували.

Наразі батьки школярів вже звернулися до адміністрації президента та уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Вони не вірять, що зможуть самостійно владнати конфлікт із керівництвом школи.

Окрім того, матері бояться за подальшу долю дітей у школі, адже, за їхніми словами, решту учнів класу і їхніх батьків завучі вже налаштовують проти "бунтівників", які наважилися писати скарги і оприлюднювати факти порушень.

 

Читайте також: У Києві сталася пожежа в школі-інтернаті, є постраждалі