Події
28 березня 2016
У Генпрокуратурі повідомили, що Верховна Рада не може розглянути питання відставки Віктора Шокіна
У відомстві підкреслили, що у засобах масової інформації фігурує юридично некоректне формулювання.
news-image

У прес-службі Генпрокуратури зауважили, що в засобах масової інформації "фігурує юридично некоректне формулювання щодо так званої «відставки» Генерального прокурора України", передає «Є!».

У зв'язку із цим, Генпрокуратура вважає за необхідне зазначити, що "відставка є наслідком процедури висловлення парламентом недовіри Генеральному прокурору України (ст. 213 Регламенту Верховної Ради України)".

У випадку із Генеральним прокурором В. Шокіним ця процедура Верховною Радою України не ініціювалася і не застосовувалася.

З правової точки зору мова йде виключно про звільнення Генерального прокурора України «за власним бажанням», що є однією з можливих підстав для звільнення (ст. 2 Закону України «Про прокуратуру», яка діятиме до 15.04.2016).

Натомість таке звільнення, враховуючи статус посади Генерального прокурора України, можливе виключно за згодою Верховної Ради України Президентом України (п. 25 ч. 1 ст. 85, ст. 122 Конституції України),- повідомили у відомстві.

 Таким чином, наразі триває і не закінчена процедура розгляду заяви Генерального прокурора України про звільнення за власним бажанням.

З цією метою 22.02.2016 Президентом України було внесено на розгляд парламенту проект постанови «Про надання згоди на звільнення Президентом України В. Шокіна з посади Генерального прокурора України» (реєстр. № 4122).

Читайте також: Український міністр задекларував більш ніж півмільйона гривень доходів