Події
1 квітня 2016
Росія через міжнародних юристів намагається оскаржити продаж Аляски США
Угода може бути визнана нікчемною.
news-image

Міжнародна юридична компанія Garrett, Патерсон і Чугаєв, яка належить нащадкові російського емігранта в США Костянтину Шугаєвій, працює в архівах конгресу США, намагаючись знайти можливості для оскарження процедури продажу Аляски Росією США за часів Олександра II, пише «Є!» з посиланням на Газета.Ru.

За словами професора кафедри історичних досліджень університету Північна Кароліна Брюса Доббса, юристи Garett, Патерсон і Шугай намагаються знайти порушення, допущені в документах відносно продажу Аляски, щоб визнати угоду нікчемною.

Доббс передбачає, що юристи можуть спробувати оскаржити факт продажу Аляски тим, що підписаний договір про відступлення землі був переданий для ратифікації в палату представників США, сесія якої закінчилася саме в цей день.

Для ратифікації зібрали надзвичайну сесію сенату, що виглядає сьогодні як порушення, так як договір повинен бути схвалений обома палатами конгресу, - говорить професор.

Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що йому нічого не відомо про пошуки Шугаєва, проте, за даними видання, пошуки документів і оплата праці адвокатів здійснюються близьким до Кремля фондом "XXI століття і світ".

Відзначимо, що в наступному році виповнюється 250 років з дня укладення знаменитої угоди між царською Росією і США про продаж Аляски. Тодішній уряд Росії під керівництвом царя Олександра II вважав, що потенційно територія вразлива з точки зору безпеки. Продаж Аляски США повинен був також зміцнити відносини з Америкою, потенційним союзником Російської імперії. У березні 1867 президент США Джонсон схвалив покупку Аляски у царській Росії за 7,2 млн доларів.

Читайте також: На Алясці стався землетрус