Світ
1 квітня 2016
Прем’єр Польщі підтвердила, що з країни зникнуть радянські монументи
Раніше МЗС Росії порівняло декомунізаційну активність польської влади з діями ІДІЛ у Пальмірі.
news-image

Прем’єр Польщі Беата Шидло підтвердила, що польська влада підтримує ініціативу Інституту національної пам’яті усунути з публічного простору монументи, пов’язані з комунізмом та радянською владою. Про це Шидло заявила в розмові з телеканалом TVN 24, передає «Є!».

За словами польської прем’єрки, наразі триває інвентаризація радянських монументів у Польщі і поки важко говорити про деталі.

Але, підкреслила Шидло, їй видається цілком нормальним бажання поляків позбутися символів комунізму.

Думаю, що багатьох громадян Польщі обурює, що так довго у публічних місяцях знаходяться ці символи, - сказала Шидло.

Глава польського уряду наголосила, що Варшава і надалі ставитемиться з повагою до місць захоронення радянських воїнів. За її словами, монументи на цвинтарях матимуть належне ставлення, а могили «будуть перенесені туди, де повинні знаходитися».

Нагадаємо, вчора прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова звинуватила польський уряд у недружній діяльності. Ініціативу прибрати радянські монументи з вулиць польських міст Захарова порівняла з діями терористів ІДІЛ, які нещодавно залишили терени спустошеної Пальміри.

МЗС Польщі назвало слова Захарової «дуже невідповідними» і підкреслило, що російські фрази про «війну пам’ятників» не мають нічого спільного з реальністю. Речник відомства Артур Дмоховський наголосив, що останніми роками Польща призначила на ремонт цвинтарів солдатів Червоної армії близько 2,5 млн євро.

Читайте також: Сербія не вступить у ЄС, якщо Росія не захоче - МЗС Сербії