Резонанс
5 квітня 2016
Банк «Хрещатик» луснув
У банку "Хрещатик" ввели тимчасову адміністрацію.
news-image

Про це повідомляє власний кореспондент «Є!», який присутній на прес-конференції щодо роботи банківського сектора.

За словами першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Геннадія Пліса, КМДА звертається до правоохоронних органів з проханням перевірити діяльність керівництва банку. 

"Ми звертаємося до правоохоронних органів та податкової служби, аби вони захистили вклади киян, а також кошти самої Адміністрації та не допустили можливого виводу капіталів на офшори. Крім того, ми просимо перевірити діяльність керівництва банку. Адже, хоча місту належить 25% акцій, адміністрація та всі кияни значною мірою залежать від цієї фінансової установи"

Геннадій Пліс також пояснив ситуацію довкола "Картки киянина". Він зауважив, що у зв'язку з обставинами, які склалися у банку "Хрещатик", заблокованою може бути лише платіжна складова. Дві ж інших  - транспортна (квитки) та соціальна (пільги та дисконти в аптеках і торговельних мережах) буде збережена. До того ж, за бажанням власника, її можна перевипустити в "Ощадбанку" у найближчий час.

Нагадаємо, що сьогодні сотні киян зібралися під центральним відділенням банку "Хрещатик" з вимогами повернути їм заощадження, а також зарплати, зараховані на картки банку.

Банк "Хрещатик" ввів обмеження на видачу готівки через банкомати і в касах. Першопричиною обмеження став невідомий інженерний збій. Обмеження на зняття готівки через банкомат встановлене на рівні еквівалентному 100 доларам США, таку ж суму додатково можна зняти в касі банку.

Зазначимо, що банк "Хрещатик" працює на ринку держави України з 1993 року і входить в двадцятку найбільших банків за обсягом активів.

Для довідки: 

Тимчасова адміністрація – процедура, що застосовується Національним банком до банків при здійсненні банківського нагляду за особливих обставин, передбачених законодавством.

Т.а. використовується для тимчасового управління банком з метою збереження капіталу та активів банку, докладної оцінки його фінансового стану і вжиття відповідних заходів щодо приведення його діяльності у відповідність до вимог банківського законодавства, відновлення його платоспроможності та ліквідності, стабілізації діяльності банку, усунення виявлених порушень, причин та умов, що призвели до погіршення фінансового стану.