Події
8 квітня 2016
У ЦВК вважають, що Семенченко - людина зі «стерильними» документами
Народний депутат Семен Семенченко поміняв прізвище і у нього були абсолютно стерильні документи, які не давали виборцю можливості скласти уявлення про те, що це за людина і який у нього життєвий шлях.
news-image

Про це заявила заступник глави ЦВК Жанна Усенко-Чорна в інтерв'ю «Главкому», передає «Є!».

Видання нагадує,  що, коментуючи ситуацію з результатом цих виборів, нардеп Ірина Геращенко написала в Фейсбуці, що Семен Семенченко є аферистом, який «збрехав ЦВК при подачі документів».

Усенко-Чорна пояснила, що мова йде про дострокові парламентські вибори 2014 року, так як під час виборів Криворізького міського голови ЦВК не отримувала від вказаної особи ніяких документів.

У свою чергу, при оцінці документації в ході виборів до Верховної Ради, у мене особисто виникало багато питань щодо цієї особи. Під час останніх парламентських виборів було чимало випадків, коли подавалися документи, як то кажуть, «з чистого аркуша», просто стерильні. Звичайно, при цьому слід враховувати, що в Україні проводилися вибори в умовах збройної агресії з боку Росії. Дійсно, багато людей, яких війна зірвала з місця, втратили документи, зв'язок зі своїми будинками. Тому в багатьох випадках ЦВК, дотримуючись принципу сприяння кандидатам, йшла на зустріч в нестандартних ситуаціях, застосовуючи презумпцію довіри до документів кандидатів. Крім того, ЦВК не має повноважень (крім перевірки відомостей про судимості, правильності заповнення декларацій) перевіряти інформацію, яка декларується кандидатом в автобіографії, - розповіла заступник голови ЦВК.

За її словами, автобіографія Семенченко, дійсно, містила дивний набір відомостей про людину, яка, скажімо, взявся нізвідки.

Там не було даних, за якими виборці могли б відстежити життєвий шлях кандидата. До речі, це був не один такий феномен - питання були і по іншим кандидатам. І проблема не тільки в тому, що вибори проходили в особливих умовах - збройної боротьби з колишньою метрополією, але і в недостатній увазі законодавця до встановлення більш жорстких вимог щодо запобігання обману виборців особами, які балотуються. Пам'ятаєте, був такий Василь Противсіх (Василь Гуменюк напередодні виборів Президента в 2010 році змінив прізвище на «Противсіх» і балотувався на пост президента, - «Главком») на президентських виборах 2009 року. Особисто я вважаю, що це була технологія введення виборців в оману. І як інакше кваліфікувати ситуацію, коли людина за кілька днів до подачі документів в ЦВК змінює паспорт, змінюючи прізвище, ім'я, та виборці не знають, кого саме вони отримали в якості кандидата? - Зазначила Усенко-Чорна.

Вона розповіла, що Семенченко поміняв прізвище, у нього були абсолютно стерильні документи, які не давали виборцю можливості скласти уявлення про те, що це за людина, який у нього життєвий шлях.

У нас не раз піднімалося питання не тільки по Семенченко, але і по іншим кандидатам. Але, на жаль, законодавство традиційно досить толерантно ставиться до цього. Той самий Дарт Вейдер, точніше, ціла команда Інтернет партії - це люди, які, на мій погляд, маніпулюють довірою виборців, причому хизуючись своїм цинізмом. Але ще більш прикро, що законодавство в нинішньому стані допускає такі фейковий особи до участі у виборах. Безпосередньо по Семенченко. У ЦВК є свідоцтво про зміну їм прізвища та імені від 8 серпня 2014 року - абсолютно свіжий документ, крім того, довідки по військовій частині, поки відносно яких в ЗМІ поширюється інформація про їх недійсності. Знову ж, ЦВК не наділена слідчими функціями щодо їх перевірки. Разом з цим в Комісію було подано повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця - ще на попереднє прізвище. Загалом, всі документи, які необхідно було по закону подати в ЦВК для реєстрації депутатом, особа подала. Тому з формально-юридичної точки зору, представлений пакет документів відповідав вимогам Закону для реєстрації Семенченко народним депутатом. Підстав для відмови в той момент не було. Але копія його трудової книжки, наприклад, в ЦВК відсутня. Зате було надано письмове пояснення: «Моя трудова книжка відсутня в зв'язку з її знищенням разом з іншими речами і документами під час виконання бойового завдання в зоні АТО», - розповіла заступник голови ЦВК.
Читайте також: Після голосування в Кривому Розі – соромно за «Самопоміч», - нардеп