Суспільство
10 квітня 2016
Таємниче зникнення водія з BlaBlaCar: хронологія подій
Резонансна пропажа львів'янина Тараса Познякова сколихнула всю країну.
news-image

25-річний мешканець Львова Тарас Позняков вранці 4 квітня виїхав на своєму автомобілі до Києва й мав прибути до столиці о 12 годині по полудню. Однак на зустріч юнак не з'явився, перестав відповідати на телефонні дзвінки й таємничим чином зник. Загадкова пропажа схвилювала не лише батьків, рідних і близьких хлопця, а й майже усю країну. До пошуків Тараса приєднались активісти й волонтери, які вдень та вночі прочісували лісосмуги поблизу столиці. Однак пошуки поки виявились безрезультатними, місцеперебування львів'янина наразі залишається невідомим.

Хронологія подій зникнення та пошуку Тараса Познякова в інтерпретації «Є!» розкриває маловідомі факти про зниклого хлопця.

Таємниче зникнення

Як зазначає на спеціально створеному для пошуку Тараса ресурсі Родіон Позняков, автомобіль Audi A6 темно-сірого кольору з номерним знаком ВС4446СІ виїхав зі Львова до Києва разом із пасажирами, яких водій знайшов через сервіс BlaBlaCar. Останній раз камери відеоспостереження зафіксували автомобіль на АЗС БРСМ-нафта о 11:20 ранку 4 квітня. Звідти юнак крайній раз подзвонив додому батькам.

Чоловік, якого на заправці разом із Тарасом зафіксували камери спостереження, у магазині вдягнув картату кепку.

Згідно з фіксацією камер спостереження, автомобіль був помічений в об'єктивах у напрямку до села Бобриця на Київщині.

У селі Бобриця при розвороті у салоні був помічений водій, у якого проглядався козирок кепки, а також контур бороди та вуса. 

Початок пошуків

Звістка про зникнення Тараса Позднякова миттєво розлетілась соцмережами. Й вже цього вечора хлопця у селах під Києвом шукали активісти й волонтери. Пошуки тривали навіть вночі за допомогою тепловізора. Небайдужі прочісували територію й лісосмуги, однак приміщення ошукувати права не мали, оскільки обшук був заборонений рішенням суду.

Попередньо була розповсюджена інформація, що на сервісі BlaBlaCar у попутники до Тараса Познякова реєструвалися киянин 1969 року народження Олег Мазарчук та мешканець Чернівецької області 1983 року народження Володимир Демян. Про це повідомляє у соцмережах ресурс Варта 1. Але згодом Мазарчук спростував інформацію, зазначаючи, що справді реєструвався на даному сервісі, але їхати передумав. 

Жодних змін

Станом на 15:00 10 квітня пошуки Тараса Познякова тривають. Про це в особистих повідомленнях повідомив представник родини Родіон Позняков. Він відмовився від коментарів, зазначаючи, що через активні пошуки родина не має часу на спілкування з журналістами.

Раніше батьки Тараса зустрічалися з волонтерами та журналістами й просили усіх, хто має хоч якусь інформацію, негайно повідомляти про це до відповідних органів. За факти про місцеперебування сина вони готові надати винагороду.

Щоранку активісти збираються у готелі "Екватор" у Боярці, що на Київщині, за адресою вулиця Білогородська, 68-Б. Там вони координують свої дії, обмінюються інформацією та продовжують пошуки. Зараз активно досліджуються тупикові зони лісосмуг, куди раніше не дійшли активісти, тому до пошуків заохочуються чоловіки з власними автомобілями.

Особу попутника з'ясували 

9 квітня у поліції повідомили, що з'ясували особу подорожнього зниклого водія. Затримати підозрюваного попутника правоохоронцям не вдалося, оскільки оперативна інформація з камер відеоспостереження масово розповсюдилась у соціальних мережах. Чоловік, який очевидно останнім бачив зниклого львів'янина, зник у невідомому напрямку.

Чому саме він?..

Поки тривають вкрай напружені пошуки, львів'янин Тарас Позняков опинився в епіцентрі особливої уваги суспільства. Чому саме він став заручником загадкових подій - поки залишається лише здогадуватись. Особиста сторінка хлопця у соцмережі, напевне, за останні дні побила рекорди по переглядах. Усі вдивляються в інформацію його дописів та репостів, переглядають фотографії й намагаються з'ясувати - чому саме він і що могло статися?..

Судячи з інформації, яка на сторінці відома широкому загалу, Тарас був середньостатистичним хлопцем. Навчався в ЛНУ ім.І.Франка, хвилювався стосовно екзаменів, закохувався й розчаровувся. Пріоритетом його інтересів були автомобілі та подорожі. 

Працював 25-річний львів'янин, котрий був власником зниклої Audi A6, секретарем Шевченківського районного суду Львова. З'являлась також інформація, що він був помічником судді.

Як стало відомо, мати хлопця також працює в судовій системі України. Вона є керівником апарату Сихівського районного суду Львова. Батько львів'янина працює заступником начальника митного поста в Міжнародному аеропорту «Львів» імені Данила Галицького.

Версії на рівні гіпотез

Зникнення Познякова у гіпотезах пов'язують з його професійною діяльністю. Втім молодий помічник судді міг стати й жертвою мисливців за автомобілями. Іномарки престижного класу часто викрадають на замовлення або з метою розібрати і продати на деталі. В даний момент поліцією відкрито кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство».