Київ
11 квітня 2016
Територію, прилеглу до фундаменту Десятинної церкви, приведуть до ладу за кошти меценатів
Вже у травні планується розпочати відновлення мощення, облаштування освітлення.
news-image

Сьогодні, 11 квітня, відбулося засідання наглядової ради проекту спільної дії «Зробимо разом», на якому, серед іншого, обговорили ініціативу щодо благоустрою території, прилеглої до фундаментів Десятинної церкви, передає  «Є!» із посиланням на прес-службу КМДА.

За словами заступника голови КМДА, заступника голови Наглядової ради проекту «Зробимо разом» Олексія Резнікова, меценат згодився профінансувати роботи з відновлення дитинця.

Це дозволить перетворити всю прилеглу територію в справжню перлину стародавнього Києва, – зауважив він.

У рамках проекту в цілому планується укріплення підпірної стіни схилу, відновлення гранітного забору з чавунними вставками, який відділяє фундамент Десятинної церкви від вул. Володимирської, старовинних ліхтарів, що встановлені біля фундаменту, гранітних сходів, що виходять на вул. Володимирську, а також встановлення боллардів на в’їзді до пров. Десятинного.

Представник мецената зауважив, що вже у травні планується розпочати відновлення мощення, облаштування освітлення.

Також вийшли на діалог із продавцями сувенірних лавок, які проваджують підприємницьку діяльність біля підпірної стіни схилу та сходів, що виходять на вул. Володимирську. Досягнуто згоди продовжити переговори між меценатом, ГО «Андріївсько-пейзажна ініціатива» та підприємцями, аби знайти компроміс щодо облаштування території та перенесення торговельних місць.

Продавці висловили занепокоєння, що вони не можуть наразі переміститися для проведення ремонтних робіт у зв’язку із відсутністю відповідних дозволів. Проте вже підготовлено і підписане розпорядження Шевченківської РДА щодо проведення фестивалю образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, авторської художньої, культурно-мистецької та сувенірної продукції «Київ Первозданний» з 11 квітня до 10 травня. Таким чином підприємці зможуть легально проваджувати торгівлю сувенірною продукцією. На цей час буде розроблена тимчасова схема розміщення учасників фестивалю на період проведення реставраційних робіт підпірної стіни та сходів до законсервованого фундаменту Десятинної церкви в межах єдиного архітектурного комплексу Національного музею історії України.

Читайте також: Найкращим Європейським музеєм року став Музей історії польських євреїв