Події
11 квітня 2016
Політична вистава «прокурорський майдан» в Одесі
Прокурорський майдан в Одесі по тривалості пішов на другий тиждень, та люди запевняють, що розходитись не збираються.
news-image

Будівля оточена активістами, встановлені барикади та, навіть, шибениця. Час від часу палять шини та проводять автопробіги, і весь час закликають люструвати новопризначеного прокурора Миколу Стоянова. Інші вимагають повернення Давіда Сакварелідзе до виконання службових обов’язків прокурора області.

Хто стоїть за «прокурорським майданом» в Одесі, чи є реальний шанс перемоги активістів над владою та до чого приведе це протистояння?

За законами революційної драматургії протестуючі кожен день чекають масового побиття, а лідери протесту готуються до участі в стилі зникнення Автомайданівців або відрізання вух, як у Булатова. Однак, якщо це і станеться, постраждають люди випадкові саме ті, які не можуть пропустити жодної подібної акції. Їх для того там і збирають у такій кількості. Ляльководи, в свою ж чергу, отримають лише несерйозні пошкодження. Правда, з огляду на те, що одесити дуже мирний народ, протестуючі такого бажаного насильства над їх акцією не дочекаються.

Що ж за публіка збирається на «прокурорський майдан»? Одеський сайт новин «Одесская жизнь» опублікував список організацій, які взяли участь в пікеті: ГО «Оберіг-Одеса» (мілітаризована організація підтримання порядку у місті), ГФ «Пряма Дія» (мережа незалежних студентських профспілок України), Одеська обласна організація Конгресу Українських Націоналістів, БФ «Небайдужий народ» (благодійний фонд), ГО «Цивільний фронт» (неурядова організація складається з активістів євромайдану), ГФ «Одеська Самооборона» (неурядова організація складається з активістів євро майдану, мілітаризована організація підтримання порядку у місті), ПП «Демальянс» (Політична партія та громадська організація), ГО "Допомога ВМСУ» (волонтери) та ГФ Лівий Берег (неурядова організація складається з активістів євромайдану, мілітаризована організація підтримання порядку у місті). Усі ті, чиї патріотичні прапори втратили яскраві кольори за останні два роки, які були дуже багаті на так звані «зради від влади». Але на сам перед все дуже просто: коли Стоянова знімуть – вони, виставивши груди вперед скажуть, що це їхня заслуга. Що в свою чергу додасть їм значущості та впливовості.

А ось Рада Громадської Безпеки (Об'єднання відповідальних і патріотичних громадян в Одесі. – Ред.), Автомайдан та Правий Сектор – ті, хто в першу чергу мав би пікетувати прокуратуру, не приймають в акції участі.

 

Марк Гордієнко, глава РДБ (Рада Громадської Безпеки):

«Ми спочатку 3 або 4 дні находились там, а потім коли побачили, що це перейшло зовсім на інший формат, яким ми не управляємо – ми пішли. З'явилися якісь незнайомі люди, в основному від Боровика. Потім ще люди приїхали і вийшла громадянська війна в колгоспі. Як структура в організації пікету ми участі не беремо і стояти там не будемо. Питання в тому, щоб цих людей там не побили і не розігнали - це ми забезпечимо. Але не більше.»

Тож ні для кого не секрет, що пікет має «грузинський відбиток».

Євген Дейдей, народний депутат України:

«Є майдан за свободу слова, тобто за свободу країни. Є за позбавлення країни нечистої на руку влади.А прокурорський майдан - це що? Так давайте майдан сельсоветский влаштуємо, або ще якийсь ... Ну що це? На Майдані у Києві ми забивали перші намети. А що за псевдопатріоти виступають в Одесі? Хто такі ті люди? Ви бачили скільки там цивільних у військовій формі? Якщо вони такі патріоти, то чому вони зараз не в АТО? У балаклавах... Здорові мужики... Ви знаєте там когось окрім Боровика? Це просто тхне заказухою.»

Відновили щоб люструвати.

Але давайте поки залишимо Сашу Боровика і "грузинський відбиток", щоб розглянути причину через яку і виник сам протест. У легенді "прокурорського майдану" занадто багато невідповідностей. Там вважають, що в липні 2014-го року Стоянов був «люстрований» як працювавший при Януковичі (тобто звільнений в рамках Закону «Про очищення влади»). Але це не так. Стоянова звільнили в липні 2014-го року, тоді як закон набрав чинності лише в жовтні. На той час його переконали написати заяву про переведення на іншу посаду. Правда, згодом Стоянов свою заяву відкликав, буцімто він це писав під тиском, а накази про своє звільнення оскаржив в судовому порядку аж до вищої, касаційної інстанції. А до того моменту, як касація підтвердила незаконність його звільнення, вже був прийнятий горезвісний закон про люстрацію, але щоб застосувати його до Стоянова - треба було спочатку відновити на посаді, а потім вже «люструвати».

Олександр Рябець, юрист:

«Є рішення суду, що він звільнений був незаконно. Там чітко прописано: відновити прокурора Стоянова на посаду прокурора Одеської області. Тому потрібно виконувати рішення суду. Але генпрокурор після того як він почав призначати його (Шокін), він повинен був провести його перевірку по автоматичній люстрації. Він повинен взяти його трудову і подивитися чи займав він посаду прокурора області за часів Януковича? На сьогоднішній день, так як він потрапляє під люстрацію, в рамках закону про очищення влади, тобто генпрокуратура повинна ініціювати йому перевірку і звільнити його. Тут лише питання в тому, як вона ініціює. Тобто вона може відразу перевірити і автоматично за 10 днів звільнити. А може пустити його по великому колу, перевіряти через податкову але в результаті теж звільнити за два місяці.»

Тобто очікуваний пікетниками результат настане і без всяких акцій. Виходить, що протестуючі мають намір використовувати ситуацію в вузьких інтересах окремих політичних сил і гравців.

Саша Боровик, радник голови Одеської обласної державної адміністрації Михайла Саакашвілі:

«Спочатку протест проти Стоянова. Були якісь голоси за повернення Сакварелідзе. Але зараз головний заклик - Одеса проти Стоянова. За люстрацію і проти продажних чиновників. Тут стоять і проти Труханова, і проти Ківалова.

Стоянова звільнять в контексті того, що зробили в мін'юсті, адже він підлягає люстрації. Держава задкує. Але може це політ боротьба між народним фронтом який контролює мін'юст і прокуратурою, яку контролює Президент. Йому потрібно це вирішувати. Я не вірю, що він не брав участі в знятті Давида. Це просто неможливо. Так що Стоянова знімуть.

Тут стає питання - призначать Сакварелідзе чи ні? Йде дискусія про те що Сакварелідзе може претендувати на посаду генерального прокурора. Складно уявити, що Порошенко з цим погодиться, але тут такі опитування громадськості розмови і тд.»

Втім, надуманість самого протесту зовсім не означає, що те, що відбувається під обласною прокуратурою не має значення: навпаки, ця подія може зробити істотний вплив на розвиток подій не тільки в Одесі, але і в країні в цілому. І як кинутий у тиху воду камінь, дати по собі хвилі, які дійшли і до Києва.

Тож, роздивляючись «прокурорський майдан» можна дійти до висновку, що призначення Стоянова - рішення тимчасове і дає великий бонус: кого б не призначили потім, на тлі Стоянова він буде сприйматися втіленням «ідеалів Майдану», і саме призначення замість Стоянова забезпечить йому певну прихильність громадськості на старті. Таким чином влада відразу ж убила двох зайців: і колізію між законністю і доцільністю зжила, і сприятливий ґрунт для нового прокурора заклала. Політичними фокусами такого роду влада володіє чудово.

Автор: Мішель Арманд

Фото: www.048.ua