Політика
12 квітня 2016
Білоруси із добровольчих батальйонів просять в української влади захисту від репресій
Проти білоруських добровольців, що воюють на боці України, влаштовуються репресії.
news-image

 Під час брифінгу, який відбувся сьогодні у Верховній Раді, білоруські добровольці, які воюють на боці України, звернулися до української влади з проханням захистити їх від репресій. Про це передає кореспондент «Є!».

Нардеп Ігор Гузь зазначив, що на сьогоднішній день в повітрі витає "неприємна ситуація".

"Багатьом з них (білорусам-добровольцям- ред.) грозить екстрадиція до своїх країн. Фактично, білоруське КДБ і Лукашенко пробує і хоче вплинути на українську владу, аби декого з них або майже всіх повернути до Білорусії і там відповідно судити. У хлопців і їх батьків нещодавно у Білорусії пройшли обшуки міліцією і комітетом державної безпеки. Фактично почався в Білорусії терор на родини білоруських добровольців, які воюють в Україні. Що ми просимо та що ми вимагаємо? Перше, ви - керівництво держави та керівництво правоохоронних структур - ні в якому разі не видавати білорусів до білоруської сторони"
"Ми будемо розробляти законопроект про мораторій на екстрадицію тих громадян іноземних держав, які воювали на території України за незалежність нашої держави. Це принципове питання, тому що ми маємо захистити цих хлопців, тому що власне вони, багато хто з них поклали життя за нашу державу і сьогодні фактично наша держава погрожує піти на співпрацю з каральними органами тієї самої Білорусії, фактично здати цих бійців і віддати їх фактично в тюрму"

 Далі виступив білоруський доброволець Ян Мельников (брав участь у конфлікті на Сході від самого початку, перебував у Красноармійську під час так званих виборів ДНР, був у Пісках, Авдіівці, Білокам'янці):

"Ми приїхали на допомогу братському народу. Ми розуміємо, хто, з якими інтересами розв'язав цю агресію, і ми також розуміємо, що сьогодні Україна, прийнявши на себе удар, відстоює не тільки свої інтереси, а й інтереси всієї Східної Європи. І ми, воюючи тут, відстоюємо інтереси своєї вільної Білорусі"